‘Kloetschuppe’ in teken van 75 jaar bevrijding

Foto:

Ruinen – Het periodiek De Kloetschuppe van de Stichting Historie van Ruinen staat deze keer vooral in het teken van 75 jaar bevrijd Nederland. Omdat veel geweld werd verwacht bij de bevrijding in het zuiden van ons land, sommeerden de bezetters de bevolking daar te verdwijnen.

De eerste golf kwam eind 1944 toen de geallieerden probeerden de Maas Waal en Rijn over te steken (operatie Market Garden).Veel Limburgers kwamen daardoor in de noordelijke provincies terecht; in Drenthe kwamen rond 2000 a 3000 evacués. Veel Limburgers kwamen in Assen aan en aanvankelijk ondergebracht in de kantine van Wilco en het Concerthuis werden ze van daaruit “verdeeld”over de noordelijke provincies. In januari 1945 kwam een nieuwe golf vluchtelingen toen Roermond in de vuurlinie kwam te liggen.

Huis verlaten

Mensen moesten op bevel hun huis verlaten en veel familieleden raakten elkaar kwijt, te lezen in het Drentsch Dagblad waarin oproepen staan als “Rika Eggenhuizen, thans E34 Echten zoekt haar ouders en broer”.  De redactie van De Kloetschuppe verdiepte zich in deze geschiedenis en verhalen van de mensen die destijds in ons gebied verbleven en soms waren verhalen door hun kinderen opgeschreven. Ook reacties van hun gastfamilies staan in de Kloetschuppe en is er aandacht voor de identiteitskaarten, bonnen voor levensmiddelen en goederen. Een uitleg hierover in de Meppeler Courant , geldend van 11 tot en met 24 mei 1947 is er in te vinden evenals “richtlijnen voor de landbouw.” Zo mag éen varken worden gemest voor eigen slacht en worden mensen opgeroepen niet te hamsteren.

De Kloetschuppe verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis gestuurd aan de 499 donateurs. Ook artikelen van de Archeologische Werkgroep Ruinen staan geregeld in het periodiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen