Meppel staat stil bij 250 jaar Beethoven

Beethoven in Meppel.
Foto: Eigen foto

Meppel –  In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Dat gaat in Meppel niet onopgemerkt voorbij. Liefhebbers en geïnteresseerden in het werk van de bekende componist kunnen hun hart ophalen in Schouwburg Ogterop en bij Scala Centrum voor de Kunsten. Floris Kortie (Podium Witteman) laat samen met pianiste Vera Kooper op woensdag 11 maart om 20.15 uur in het theater zien én horen hoe Beethoven onze wereld heeft veranderd. De voorstelling is wegens grote belangstelling verplaatst naar de grote zaal. Muziekgeschiedenisdocent en bevlogen verteller Marcel Zwitser geeft vanaf woensdag 26 februari een luistercursus over Beethovens werk en leven bij Scala in CCM De Plataan.

De muziek van Ludwig van Beethoven is tweeënhalve eeuw na zijn komst op aard heel populair. Gewapend met historisch bewijsmateriaal en aan de hand van persoonlijke ontboezemingen, geschiedkundige spoedcursusjes, obscure YouTube-filmpjes en de allermooiste muziek ooit geschreven, maken Floris Kortie en Vera Kooper in hun voorstelling één ding duidelijk: het Beethoven-tijdperk is nog maar net begonnen.
Kaarten voor deze klassiek lezing van Ogterop Academy op woensdag 11 maart kosten € 12,50 (excl. reserveringskosten) en zijn te koop via Schouwburg Ogterop.

Van harte

Muziekgeschiedenisdocent Marcel Zwitser bespreekt in zijn luistercursus ‘Van harte! Moge het tot de harten gaan!’ Beethovens leven en werk tegen de achtergrond van de opkomende romantische muziekesthetiek. Beethoven stelde heel andere eisen aan componeren dan zijn voorgangers. Enerzijds bouwde hij voort op de erfenis van Haydn, bij wie hij zelfs enige tijd studeerde, en Mozart, anderzijds voegde hij met name op het gebied van de muzikale vormgeving zijn eigen ideeën toe. Beethovens stijl markeert de overgang van de klassieke naar de romantische stijl.
De vijf cursusavonden vinden plaats op woensdag van 19.30 tot 22.00 uur in de theaterzaal van De Plataan. De deelnamekosten bedragen € 125,-. Aanmelden kan via ontdekscala.nl. Meer informatie ook via 0522-258855.

Reacties