Kiekiesdagen Stichting Historie van Ruinerwold

De Karstenhoeve
Foto: Petra Hessels

Ruinerwold – De Kiekiesdagen van de stichting Historie Ruinerwold vallen tijdens de Maand van de Geschiedenis. In dat kader vinden in Drenthe allerlei activiteiten plaats rondom het thema Zij/Hij. De Kiekiesdagen zijn 12 en 13 oktober in De Karstenhoeve.

Het gaat onder meer over markante vrouwen toen en nu, 100 jaar vrouwenkiesrecht en de rolverdeling van de man en de vrouw door de jaren heen. De Stichting Historie sluit hierbij aan door een film te draaien getiteld “Boer/in” en er zal een kleine expositie zijn over het thema boter maken. Lange tijd was het karnen en boter maken een taak van de boerin. Daarmee kon ze een mooi zakcentje verdienen. Totdat er rond 1900 in bijna elk Drents dorp een zuivelfabriekje verscheen en de mannen en de machines het werk overnamen.

Archief

Tijdens de kiekiesdagen ligt een deel van het archief uitgestald en iedereen kan zelf snuffelen in alle beschikbare informatie. Deze informatie bestaat met name uit de fotoboeken van de diverse straten, de scholen, de verenigingen, knipselmappen en familieberichten.

‘Onze in eigen beheer uitgegeven boeken kunnen ingezien en aangeschaft worden.

Verder draait er dus de film Boer/in en kunt u foto’s bekijken op onze beeldbank. Ook is het mogelijk om uw oude foto’s, voor zover die nog niet in onze verzameling voorkomen, ter plaatse te laten scannen. Mensen kunnen de originele exemplaren dan weer mee naar huis nemen.’

De dagen worden gehouden op zaterdag 12 oktober van 13.00 tot 17.00 uur en zondag 13 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. Op beide dagen wordt om 14.00 uur de film vertoond.

Info: www.historieruinerwold.nl Locatie: Museumboerderij de Karstenhoeve, Dokter Larijweg 21, Ruinerwold.

Reacties