Grensloos Kunst Verkennen sterk als biënnale

Kunstenaars gezocht.
Kunstenaars gezocht.
Foto: Artizzl Media

De Wijk/IJhorst – Na een jaar rust wordt dit jaar in de Wijk en IJhorst weer de kunstroute Grensloos Kunst Verkennen gehouden. Van 29 augustus tot en met 15 september zijn de kunstwerken op vele locaties elke donderdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken. In deze serie artikelen tot de opening meer over deze kunstroute.

Grensloos Kunst Verkennen was een jaarlijks terugkerend evenement en heeft in tien jaar tijd een stevige plaats in de kunstwereld veroverd. Twee jaar geleden werd besloten om er een tweejaarlijkse route, een biënnale, van te maken. Het moet volgens het bestuur de kwaliteit ten goede komen. ‘De kracht van de route zit in de samenwerking tussen de twee dorpen in het Reestdal en de inzet van ruim honderd vrijwilligers’, stelt het bestuur vast.

Twee jaar geleden kregen tijdens de tiende editie vijf kunstenaars een gesubsidieerde opdracht en dat leidde volgens het bestuur tot indrukwekkende kunstwerken. Voor de komende jaren zijn verschillende doelstellingen in een ambitieplan verwerkt: kunstenaars een podium bieden, kinderen nauw bij kunst betrekken en bezoekers en deelnemers een verbindende beleving bieden in de fraaie natuur van het Reestdal.

Verdieping

Grensloos Kunst Verkennen beoogt een verdere verdieping van de kunst door meer opdrachten voor landschapskunst te verlenen, door voor elke editie een andere focus te kiezen en een groot werk van een gerenommeerde kunstenaar als publiekstrekker binnen te halen. Educatie en vernieuwing zijn dit jaar en de edities die volgen ook sleutelwoorden. De manifestatie wil ook verbreden door samen te werken met instellingen als kerk en bibliotheek, bedrijven, middenstanders en particulieren, maar ook met scholen.

Uiteindelijk is het doel om over tien jaar nog even vitaal te zijn en bovendien bekendheid te hebben verworven in heel Nederland, Vlaanderen en de Duitse grensstreek.

Bezig met afval.

Afvaljuf

Educatie begint al op vrijdag 16 augustus, wanneer afvaljuf Carolien Adriaansche een workshop geeft bij KroKo MultiPunt in IJhorst. Ze laat zien dat afval inspirerend materiaal kan zijn om iets mee te maken. ’s Ochtends is er een workshop voor volwassenen, ’s middags voor kinderen met of zonder hun (groot-) ouders.  Carolien Adriaansche is een van de kunstenaars, die een opdracht heeft gekregen om een kunstwerk in het landschap te maken. De inwoners van de Wijk en IJhorst helpen haar plastic flessen verzamelen, waarmee zij ‘een wolk in bomen’ zal realiseren.

The Last Chair

De virtual reality documentaire The Last Chair van Jessie van Vreden en Anke Teunissen heeft niet alleen landelijk, maar ook internationaal furore gemaakt. Het deel waarin een kijkje in het leven van Egbert Stellink uit Ruinen wordt genomen, was al vaker te zien in de regio. Nu is ook het leven van een andere oudere persoon te volgen, namelijk Fred. Weer een geheel ander bijzonder inkijkje. In het weekend van 6 tot en met 8 september vertonen Anke en Jessie deze documentaires met een VR-bril in een speciale ruimte in woonzorgcentrum Dunninghe in de Wijk.

Voorstelling van The Last Chair

Voor zowel de workshop als The Last Chair moeten belangstellenden zich wel aanmelden. Dat kan op de site www.grenslooskunstverkennen.nl, daar staat tevens meer informatie over het evenement.

De officiële opening van de kunstroute is op donderdag 29 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen