Zomerzinnen gaat in Dwingeloo over de grens

Matijs Lips en Annette Timmer.
Foto: Wim Dooren

Dwingeloo – Zomerzinnen vindt dit jaar op zaterdag 22 juni in Dwingeloo plaats. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma opent om 15.00 uur het literatuur- en muziekfestival. Meer dan dertig landelijk en regionaal bekende schrijvers, dichters en muzikanten zullen op en rond de Brink optreden. De 13e editie heeft als thema: over de grens. Woensdagmiddag maakte de organisatie in de bibliotheek in Diever het programma bekend.

Programmeur Annette Timmer vertelde dat onder andere Rosita Steenbeek komt. Zij woont in Rome en schreef het hoogst actuele boek Wie is mijn naaste? over haar verblijf in verschillende vluchtelingenkampen.
Suzanna Jansen tekende het verhaal van de Syrische student Wael op, die door een oorlog zijn normale leven ziet afbrokkelen. Andere namen zijn Vonne van der Meer, Bert Wagendorp, van wie in mei Ferrara verschijnt, het vervolg op het succesvolle Ventoux, en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja.

Gerdien Verschoor wordt geïnterviewd over Het meisje en de geleerde, kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Heel toepasselijk in dit Rembrandt-jaar. Voor veel mensen een kennismaking met de schrijfster én met de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In juli volgt ze Dirk Mulder op.

Korting

Leden van Drentse Literatuurclubs en bibliotheken krijgen behalve korting op de toegangsprijs een exclusief interview met Tessa de Loo. Zij komt speciaal voor Zomerzinnen in juni uit Portugal, waar ze al een kwart eeuw woont. Aanleiding is haar boek De tweelingachter de schermen, het verhaal van een wereldwijde bestseller.

De festivalorganisatie werkt o.a. samen met Huus van de Taol. Op Zomerzinnen wordt een bijzondere bundel gepresenteerd met vertalingen in het Engels en Duits van gedichten van Erik Harteveld. Een ander grensoverschrijdend project is Zommerslam: poetryslam in plattdüütsch en Drèents.

Nieuwe ambassadeur van Zomerzinnen is Matijs Lips uit Diever. De 33-jarige Matijs geeft les aan het Dr. Nassau College in Beilen en werd vorig jaar uitgeroepen tot beste docent Nederlands. Zijn leerlingen strijden op het festival om de Taaltrofee en zullen Erna Sassen interviewen over Er is geen vorm waarin ik pas. Alisa Bos uit 2 VWO had voor de perspresentatie een toepasselijk gedicht geschreven. Bert Hadders zong twee nummers uit De GRUP, de muziektheatervoorstelling die hij samen met Otto Groote, Erik Harteveld & Band in verkorte vorm op het festival zal spelen.

De kaartverkoop start 1 mei. Zie WWW.ZOMERZINNEN.NL

Zomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Gemeente Westerveld, Nederlands Letterenfonds, Hotel Wesseling, Nimus translations, Van der Velde Boeken, Wiechers Wonen.

Reacties