'Afvaljuf' maakt kunstwerk in landschap

05 apr 2019, 10:15 Cultuur
pn07092017 opening grensloos kunstverkennen4
Artizzl media
De Wijk/IJhorst - De dorpen de Wijk en IJhorst met het tussenliggende Reestlandschap staan van 29 augustus tot en met 15 september weer in het teken van Grensloos Kunst Verkennen (GKV). Het bestuur en alle commissieleden zijn halverwege vorig jaar al met de eerste voorbereidingen begonnen en de route krijgt inmiddels duidelijk vorm. Zo wordt de inwoners gevraagd om plastic flessen in te zamelen voor et project van 'afvaljuf' Carolien Adriaansche.
De kunstcommissie van GKV heeft beeldend kunstenaar Carolien Adriaansche gevraagd een kunstwerk in het landschap te maken. Carolien heeft enthousiast toegezegd en koos voor een prachtige plek, namelijk een bospad in het Reestdal in IJhorst. Zij stelt zich voor om met witte plastic flessen een kunstwerk in bomen te maken.
plastic flessen carolien
Voor de totstandkoming van haar kunstwerk vraagt Carolien de bevolking van de Wijk en IJhorst haar te helpen om witte plastic flessen met handvat en zonder etiket te verzamelen. De flessen kunnen ingeleverd worden bij de Coop Dunnink in de Wijk en bij Kroko MultiPunt in IJhorst.

Betrekken

GKV ziet dit aan de ene kant als een kans om de bewoners van beide dorpen actief te betrekken bij de totstandkoming van een kunstwerk en ‘aan de andere kant’ (de werktitel van dit jaar) maakt deze actie duidelijk hoeveel plastic afval er geproduceerd wordt.
Deze vorm van samenwerking wordt ook wel community art genoemd. ‘De community’ levert een bijdrage in de vorm van het inzamelen van specifiek materiaal voor een kunstwerk van een kunstenaar die met dit soort werk al jaren internationale bekendheid heeft verworven. Ook zal de samenwerking de kijk van de inwoners op de natuurlijke bekende omgeving beïnvloeden en inzicht bieden in het scheppingsproces van een kunstenaar.
Carolien Adriaansche (1963, Zuidlaren) werkt als beeldend kunstenaar voornamelijk met plastic afval. Zij verzamelt en selecteert plastic afval op vorm, kleur en maat. Uit afval maakt ze ‘nieuwe’ biodiversiteiten, steden, landschappen of wolken. Zij geeft workshops onder de naam De Afvaljuf. In haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar en De Afvaljuf verbindt zij cultuur met duurzaamheid.