Jazz met vogelgeluiden Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Jazz ensemble Colen
Foto: Eigen foto

Ruinen – In bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen klinken op vrijdag 5 april jazzy vogelgeluiden. Deze worden gespeeld door Ensemble Colen op onder andere saxofoon, contrabas en drums. De aanvang is om 19.15 uur, met daarbij een kopje koffie om in de stemming te komen. Op een groot scherm worden beelden vertoond van het Dwingelderveld. Om 20.00 uur begint het concert, dat ongeveer een uur duurt.

Meer informatie en aanmelden voor dit concert kan op www.natuurmonumenten.nl/kamermuziek.

Kamermuziekfestival

Dit concert maakt deel uit van het ‘NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten’, op 5, 6 en 7 april. Op drieëntwintig locaties door heel Nederland vinden ruim zeventig concerten plaats; live klassieke muziek in bijzondere gebouwen. Zittend op een hooibaal in een schaapskooi, op een bankje in een munitiekelder of op antieke stoelen in een luxueuze kasteelzaal luisteren bezoekers naar oeroude én ultranieuwe instrumenten. Concerten worden uitgevoerd door piepjonge en zeer ervaren musici van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, gecombineerd met bijzondere natuurervaringen. Vorig jaar, tijdens de eerste editie van het Kamermuziekfestival, waren de musici en bezoekers vol lof over de uitstekende akoestiek van het bezoekerscentrum.

Vogelgeluiden in de jazz

Na een jarenlange studie naar getjilp, gekwetter en gezang schreef componist, saxofonist Ad Colen ‘A Birdseye view on Jazz’. Hij doet hun riedels niet simpelweg na, ze zijn vooral een inspiratiebron. Colen: “Zo heeft de bonte vliegenvanger een vast aantal loopjes met steeds een ander einde. Dat einde gebruik ik ook om mee te improviseren. De wielewaal is een vechtersbaas; het is leuk om daar in een stuk accent op te leggen. En kauwen kraaien saai, maar de kauwende groep reageert waanzinnig ritmisch op elkaar. Dat hoor je dan ook in de compositie.” Tijdens het concert legt Colen uit om welke vogels het gaat en hoe ze hem inspireren. Dat zorgt voor nog meer luisterplezier.

Bijzondere muziekinstrumenten

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds beheert een collectie waardevolle muziekinstrumenten en geeft deze in bruikleen aan ruim 400 professionele musici en muziekstudenten. “Een instrument dat uitdaagt en inspireert is voor musici onmisbaar voor een succesvolle muziekstudie en -carrière. Daarnaast zorgt het NMF dat belangrijke instrumenten als cultureel erfgoed behouden blijven voor ons land.” Zegt Manon Veenendaal, directeur van het NMF. “Ik ben er dan ook trots op dat wij samen met Natuurmonumenten zulke mooie concerten organiseren.”

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten Ruinen

Over Natuurmonumenten en Cultureel erfgoed

Natuurmonumenten beschermt ruim honderdduizend hectare natuur. Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt 2600 cultuurhistorische bouwwerken, die nu de omlijsting vormen van deze eenmalige concerten. De concerten vinden plaats in forten, kastelen, boerderijen, landhuizen, maar ook een voormalige kluizenaarswoning zijn dit weekend mini-concertzalen. De samenwerking met NMF is een fantastische manier om muziekliefhebbers kennis te laten maken met al die mooie plekken.”

Concert 6 april

Ook op zaterdag 6 april klinkt er muziek in het bezoekerscentrum. Dan speelt het Artem Trio Beethovens “Geistertrio”: vreemde, angstaanjagende muziek met onverwachte wendingen als plotseling opduikende schimmen.

Reacties