Complimenten voor 70-jarig UDI Veeningen

UDI op de planken
UDI op de planken
Foto: Eigen foto

Veeningen – De afgelopen weekenden was het feest in ’t Markehuus in Veeningen. Toneelvereniging UDI vierde haar 70-jarig bestaan. Voor deze bijzondere gelegenheid is er een stuk gespeeld wat in 1969 ook is gespeeld, ‘Tot wederdienst bereid’. Op 15 en 16 maart kunnen mensen die het in Veeningen gemist hebben, alsnog genieten in Dalfsen. Dan speelt UDI op uitnodiging in Het Boskamp.

Voor de spelers en regie was het even schakelen om een stuk uit die tijd te spelen. Toch wist regisseur Brigit van Goor ook bij dit stuk de typetjes bijzonder goed neer te zetten. ‘Het is een mooi toneelstuk, maar het vraagt veel van het toneelspel van de spelers. Ik ben ontzettend trots op hoe we het stuk hebben neergezet.’

In het stuk probeert mevrouw Standish (Herma Luten) het huis wat in eigendom is van haar neef Tony Hamilton (Jan Zantinge) in beheer te krijgen. De meningen zijn duidelijk verdeeld over dit idee. Bob Telford (Martijn Meijer) goede vriend van Tony, probeert met Tony mee te denken en hem gevraagd en ongevraagd advies te geven. Maar wanneer Tony de zorg krijgt over weeskind Charlie (Gerja Roo-Dolsma) wordt de situatie steeds meer ingewikkeld. Zijn toekomstige schoonfamilie aast op zijn geld en ziet Charlie het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Wanneer in het laatste bedrijf Charlie toch een succes blijkt te zijn geworden, wil schoonmoeder van Tony mevrouw Johnson Prestley (Janny Dolsma) haar toch maar wat graag in haar familie hebben en het idee dat haar zoon Stewart Prestley (Machiel Gol) met Charlie wil trouwen, maakt dat ze helemaal in haar nopjes is. Charlie zelf lijkt hier heel andere ideeën over te hebben en samen met haar oom Ollie (Henk Bouwer) houdt ze de touwtjes in handen.

Complimenten

Het was geen stuk waarbij er heel veel gelachen werd , maar waar de zaal werd getrakteerd op een mooi toneelstuk wat bijzonder goed werd neergezet door de spelers. Veel complimenten vanuit de zaal over het goede toneelspel. Naast dat het stuk bijzonder was, was één speler ook bijzonder, te weten Henk Dolsma. In 1969 speelde Henk brigadier Mike Stevens en voor de gelegenheid heeft Henk ook nu deze rol vertolkt. Henk vervulde deze rol als een ervaren toneelspeler en samen met dochter Gerja Roo-Dolsma was het voor beide een unieke ervaring om samen op het toneel te staan. Naast het mooie toneelspel zorgt UDI er altijd voor dat er een perfect decor staat, wekenlang zijn de decorbouwers van UDI bezig om een decor te bouwen. Dit jaar viel dat absoluut niet mee vooral omdat alle attributen en de uitstraling moesten passen in de tijd van 1969, maar de mannen van UDI zijn hier goed in geslaagd en hebben een prachtig decor neergezet.

Tijdens de middagvoorstelling van zaterdag 2 februari waren er veel genodigden in de zaal, oprichters, oud spelers en regisseurs. Naast het toneelspel heeft het publiek ook herinneringen opgehaald bij de foto tentoonstelling, waar foto’s werden getoond van 70 jaar geleden tot nu. UDI is een bloeiende vereniging, dat was ook te zien in de tentoonstelling. Veel vaste gezichten, maar ook nieuwe spelers betreden het toneel bij UDI. Dit jaar debuteerden Jan Zantinge (Tony Hamilton) en Marjolein Spalink (Virginia Johnson Prestley).

UDI speelt vrijdagavond 15 maart en zaterdagavond 16 maart ‘Tot wederdienst bereid’ in het Boskamp in Dalfsen, waar nog kaarten voor te verkrijgen zijn via www.hetboskamp.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen