UDI Veeningen is tot wederdienst bereid

Foto: Eigen foto

Veeningen – Toneelvereniging UDI uit Veeningen bestaat dit jaar alweer 70 jaar. Het geeft een extra tintje aan de voorstellingen die voor de komende weken op de agenda staat. ‘Tot wederdienst bereid’ is de klucht die dit jaar op de planken van het Markehuus wordt gebracht door een enthousiaste en ervaren spelersgroep.

Het stuk vertelt de komische geschiedenis van een rijke jongeman die zijn belofte heeft gegeven aan zij redder, een oude zeeman, gestand moet doen. Hij zou tot een wederdienst bereid zijn. Vlak voor zijn dood vraagt deze oude zeeman aan de jongeman om zijn pleegkind  – de kleine Charlie – verder op te voeden. Dit brengt de jongeman in grote problemen, aangezien hij net gaat trouwen.  Ondanks de protesten van zijn aanstaande bruidje en zijn tirannieke tante worden Charlie en oom Olivier, de oude zeebonk die het kind begeleidde, in huis genomen. Het levert uiteraard de meest komische situaties op, waar ze in Veeningen wel raad mee weten. Er komen namelijk heel wat strubbelingen uit voort in dit stuk met een lach en een traan.

UDI

Oude doos

Het is een toneelstuk ‘uit de oude doos’, wat betekent dat UDI dit al eens eerder speelde. Niet veel mensen zullen zich dat herinneren, want het is al vijftig jaar geleden. Wie zich dat nog wel goed kan herinneren, is de nu 76-jarige Henk Dolsma, die vijftig jaar geleden al een rol speelde in dit stuk. Henk doet dat dit seizoen ook en dat maakt zijn optreden bij voorbaat al spraakmakend. Henk is de vader van Gerja Dolsma, ook jarenlang een vast gezicht in de sterke toneelgroep van UDI.

Het bestuur van het jarige UDI vindt het best wel bijzonder dat de vereniging in dit kleine dorp al zo lang bestaat en jaarlijks weer succesvol is. ‘Dat komt mede door de goede samenwerking tussen spelers, bouwers, sponsoren en zeker onze donateurs. Vanaf oktober zijn we met z’n allen alweer druk bezig om er voor de komende uitvoeringen weer iets moois van te maken’, aldus Arjan Moes.

Première

De première vindt plaats op zaterdag 26 januari om 20.00 uur met muzikale omlijsting van Willem Spans. Het weekend later volgen nog twee voorstellingen: zaterdag 2 februari om 14.00 uur met muzikale omlijsting van de Doldies en die avond om 20.00 uur met muzikale omlijsting van Willem Spans. Uiteraard ontbreekt de verloting niet bij de voorstellingen, waarvoor de prijzen weer beschikbaar zijn gesteld door de trouwe sponsors. Kaarten á € 5,- zijn verkrijgbaar in ’t Markehuus te Veeningen. Het is ook mogelijk om telefonisch te reserveren door te bellen met ’t Markehuus op nummer 0528-391393.

 

Reacties