Fietstocht Reestdal en Ommerschans

Veilige fietsverbinding
Foto: Landschap Overijssel

De Wijk – Stichting Het Drentse Landschap houdt op zondag 9 september (start om 14.00 uur), een stevige fietstocht door het oostelijke Reestdal. Onderweg worden gehuchten als Den Westerhuis, Oud-Avereest, Den Huizen, De Wildenberg en het natuurgebied de Takkenhoogte aangedaan.

Heel bijzonder zijn de overblijfselen van de oude Ommerschans, waar later de Maatschappij van Weldadigheid zich vestigde. Verschillende gebouwen stammen uit die tijd. De fietstocht is gratis, deelnemers moeten wel hun eigen fiets meenemen. Opgave is noodzakelijk en kan via www.drentslandschap.nl/activiteiten Startlocatie: omgeving De Wijk (na aanmelding ontvangt de aanmelder details.)

Ommerschans

De Ommerschans werd in 1625 gebouwd op kosten van Groningen en Friesland om de weg tussen Ommen en Zuidwolde te verdedigen tegen de Spanjaarden. De schans maakte deel uit van een hele linie aan verdedigingswerken, zoals Coevorden en Bourtange. In 1819 werd het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die daar een bedelaarskolonie stichtte. Het werd een dwanggesticht, omdat blijkbaar niet iedereen er uit eigen beweging naar toe wilde. De Maatschappij bouwde niet alleen in Ommerschans een dwanggesticht, maar ook in het later veel bekendere Veenhuizen.

Reacties