Beelden en print in galerie in IJhorst

Foto: Monique Kwist

IJhorst – Van 25 augustus tot en met 30 september exposeren Herma Schellingerhoudt en Monique Kwist in galerie De Galerij in IJhorst met beelden en prints van fotografische beelden op zacht reflecterend aluminium.

Herma Schellingerhoudt (Frederiksoord, Zutphen) heeft een passie voor de menselijke gestalte. Door middel van albast, kalksteen en klei geeft zij vorm aan portretten. Ze ontwikkelde een stijl die resulteerde in sprekende geboetseerde beelden. Tijdens het werk aan een portret komt het moment dat de vraag zich aandient ‘ En wie ben ik?’ Face to face gaat zij een relatie aan met de persoon die ze boetseert. In de Galerij IJhorst wordt de beeldengroep De Conferentie tentoongesteld:  Ze zitten aan een ronde tafel, twaalf vrouwen en mannen, deels tijdgenoten van elkaar;  bijeen geroepen omdat ze iets representeren waar velen onder ons naar verlangen en op hopen. Door wie zij zijn en door wat zij doen en zeggen spreekt het goede en komt iets van het hoopvolle aan het licht. Door hen krijgt dit een gezicht. De dertiende stoel is leeg. Het gesprek komt pas op gang als die plaats ook bezet wordt door ieder die daar durft te gaan zitten en de moed heeft hen aan te kijken en met één of meerderen in gesprek te gaan.

‘De Conferentie’ van Irma Schellingerhoudt.

Verkenningen

Monique Kwist (Zutphen) is geïnspireerd door reizen. Ze verdiept ze zich in ruimtelijke verkenningen, licht en architectuurvormen en – principes. Ze speelt een spel met de verwachtingen van de toeschouwers over schaal en ruimtebegrip. Kijkend naar de verstilde architecturale werken, wordt de aandacht al snel verder getrokken dan wat naar op het eerste gezicht is te zien. Je wilt voorbij het platte vlak, binnengaan in de ruimte erachter en erin, een ruimte die wacht op verkenning. Het wordt een innerlijke beleving die je weg voert van het alledaagse en die de stilte van de ruimte doet ervaren.  Ze werkt met verschillende technieken in het (semi) platte vlak, zoals diepdruk en houtskooldruk of ruimtelijk met, gegoten materialen en hout.  Op experimentele wijze onderzoekt ze de bruikbaarheid van technieken en materialen voor terugkerende thema’s. Op de tentoonstelling toont ze o.m. prints van fotografische beelden op zacht reflecterend aluminium.

De tentoonstelling wordt op zaterdag 25 augustus om 15.00 uur geopend door Lineke Eskes (voorzitter Stichting Kunstroute de Wijk-IJhorst) met muzikale bijdrage van Farhad Nemati, Iraanse tar.

De Galerij IJhorst (Kerkweg 12, 7955 AA IJhorst) is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.  Informatie: www.adeneilander.nl  0522-441367 / 06-51934015

Reacties