Nieuwe bloemlezing Drentse schrijvers

Foto: RikRak

Zuidwolde -Ruim dertig Drentse schrijvers hebben meegewerkt aan een nieuwe bundel met Drents- en Nederlandstalig proza en poëzie. Het is een initiatief van de Neie Drentse Schrieverskring.
De eerste Drentse Schrieverskring werd op 18 februari 1953 in Groningen opgericht. Tot de initiatiefnemers behoorde Gerard Nijenhuis over wie recentelijk een biografie verscheen. In 1955 verscheen de eerste, en tevens laatste, Drentse schrieversalmanak. Individueel werd er natuurlijk wel gepubliceerd. Op 29 mei 1996 werd de Kring, als gevolg van interne twisten, opgeheven.

Verenigen

Het was in 2012 opnieuw Gerard Nijenhuis die, samen met Suze Sanders, het initiatief nam om de schrijvers in Drenthe te verenigen. Niet alleen de Drentstalige schrijvers werden uitgenodigd, maar ook zij die in het Nederlands schrijven. Schrijvers in Drenthe dus. En het was Gerard Nijenhuis die de wens uitte om een bloemlezing te maken van het werk van de huidige Drentse schrijvers. De keuze van inzending is door de schrijvers zelf bepaald. Proza en poëzie, Drents- en Nederlandstalig, luchtig en zwaar.
De uitgave werd gefaciliteerd door het Huus van de Taol en wordt op zondag 3 juni tussen 14.00 en 17.00 uur gepresenteerd in de tuin van Mischa van Huijstee, Vaartweg 95 in Smilde. Het eerste exemplaar wordt door Gerard Nijenhuis, nestor van de Drentse schrieverij, in ontvangst genomen. Iedereen is welkom en de entree is gratis. En er is livemuziek van Dorien Akkerman en Rob Zandgrond.
De bundel wordt uitgegeven door RikRak in Zuidwolde, kost 12,50 euro en is verkrijgbaar bij drentheboeken.com en tijdens de presentatie.

Reacties