Vespers van Rachmaninoff in Mariakerk Ruinen

Foto: M.S. Boonstra

Ruinen – Het Gronings kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili voert zondagmiddag 27 mei om 15.30 uur integraal Vespers van de Russische componist Sergej Rachmaninoff uit. Het concert vindt plaats in de sfeervolle Mariakerk in Ruinen.

Kamerkoor Moderato Cantabile, opgericht in 2001 door dirigente Nana Tchikhinashvili, is een bekend kamerkoor dat optreedt in nationale en internationale concerten, en bestaat uit gemiddeld 26 zangers met ruime zang- en koorervaring. Bij de keuze voor het repertoire laat de dirigente zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Ook dirigeert zij regelmatig stukken die elders nauwelijks ten gehore worden gebracht. Het koor heeft een bijzondere koorklank ontwikkeld. Het gaat Nana Tchikhinashvili er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt’. Moderato Cantabile zingt meestal a capella, en wordt soms begeleid door getalenteerde conservatoriumstudenten.

Interpretaties

In Vespers heeft Rachmaninoff eeuwenoude melodieën, stijlen en gevestigde harmonische waarden weten te verenigen met zijn eigen interpretaties en bewerking om zo één van de grootste composities uit de Russische koortraditie te creëren. Het kamerkoor zal een brede waaier aan emoties uitdrukken die binnen deze compositie besloten ligt. Het 15-delige koorwerk wordt a-capella gezongen.

Vespers werd voor het eerst uitgevoerd in 1915 in Moskou. Tijdens het Sovjet regime stond de compositie echter op de verboden lijst. Pas in 1965 werd het werk opnieuw te voorschijn gehaald en werd het nieuw leven ingeblazen. Misschien verklaren de woorden van de componist Grigory Prokofiev het succes van de compositie: “het mirakel ligt in de fusie van het simpele en het serene”.

 

Zie ook www.moderatocantabile.nl

Reacties