Column: Ondernemend Nederland wordt in het hemd gezet

Hester, Henk en Rianne Dekker in hun hemd.
Hester, Henk en Rianne Dekker in hun hemd.
Foto: Eigen foto

Het contrast met Nederland is groot: hier op Tenerife, waar ik voor een weekje vakantie vier, is alles open. Samen met mijn zoon gaan we lekker uit eten, kunnen we in alle winkels wat kopen en nemen we een duik in het zwembad van het hotel. We hoeven eigenlijk alleen maar een mondkapje op, ook buiten, maar de sfeer is hier opperbest. Ik heb zelfs al met een bingo meegedaan en dat was geen online bingo, maar gewoon eentje aan de rand van het zwembad.

Ik voel me haast bevrijd van Nederland, waar de stemming somber is, waar je niets mag en waar hardwerkende ondernemers hun nering naar de haaien zien gaan. ‘Wij voelen ons in ons hemd gezet’, laat de familie Dekker van het Modehuis in Zuidwolde weten. Henk, zijn vrouw Hester en dochter Rianne onderstrepen hun woorden met een foto waarop ze in een zwart hemd te zien zijn. Vrolijk kijken ze niet en dat is logisch.

Europese klas

Ik zag de post van de Dekkertjes op Facebook en Instagram voorbijkomen en werd inwendig weer boos op de regering. Ik weet dat deze ondernemers, net als bijna alle andere middenstanders, kappers, restauranthouders, kroegbazen, bioscoopeigenaars en sportschoolhouders hun zaak netjes en coronaproof kunnen bestieren. Ze mogen dat niet van de overheid. Nederland wil ineens weer eens het braafste jongetje van de Europese klas zijn, maar lijkt de plank behoorlijk mis te slaan. Met een OMT dat het kennelijk voor het zeggen heeft en waarvan de leden zo langzamerhand meer aan hun eigen carrière denken dan aan het welzijn van de ondernemers.

Hester, Henk en Rianne in hun hemd (gezet).

Schrikbarend

Het gaat van het ene uiterste naar het andere en vrijdag 14 januari volgt er weer een persconferentie. Heel Nederland houdt de adem in. Waar in heel Europa het aantal besmettingen schrikbarend stijgt, blijkt het dus in Nederland niet te komen door al die ondernemers. Die mogen namelijk niet open. Het kan komen doordat mensen veel bij elkaar komen, omdat ze er verder niet uit mogen. Het kan komen door supermarkten waar klanten elkaar nog steeds verdringen voor de schappen, of door al die landgenoten die naar België en Duitsland gaan om vertier te zoeken. Het komt ook doordat Omikron veel makkelijker dus sneller rondgaat. Echter heeft dat nog steeds geen nadelig effect op het aantal patiënten in de ziekenhuizen. Dat daalt alleen maar en gaat misschien de komende tijd wel wat omhoog, maar misschien ook niet.

De wereld beheersen

De regering kan vrijdag het beste bekendmaken dat alles weer open mag, maar wel met de richtlijnen die eerder ook al golden. De ondernemers hebben het bewezen en verdienen het ook. Corona zal de komende jaren bovendien niet weg zijn, blijft de wereld beheersen, en dat moeten we misschien gewoon maar accepteren. Als je kijkt hoeveel mensen er gemiddeld per jaar sterven aan de griep, dan slaat de schrik je om het hart. Het gaat om duizenden sterfgevallen (Bron: RIVM). In de winter van 2017 en 2018 ging het bijvoorbeeld om een oversterfte van 9.444 personen. Sinds corona het land in kwam, stierven er ruim 21.000 personen aan. Het aantal overleden personen dat corona-gerelateerd is (alle andere ziekten waarvoor nauwelijks plek is in de gezondheidszorg) wordt hierin niet meegeteld.

Meer kapotmaken

Nu is corona zeker geen griepje, met name tot en met de Deltavariant waren de ziekteverschijnselen een stuk zwaarder dan nu met Omikron, maar het virus lijkt er wel naartoe op weg te zijn. Als Nederland zo graag de brave leerling wil zijn, ga dan in de pas lopen met de rest van Europa. Het vertrouwen in de politiek is geringer dan ooit en de regering kan alleen maar meer kapotmaken dan beter maken. En luister ook eens naar andere geluiden, zoals in Spanje, het land waar ik nu zit. De Iberiërs willen corona op termijn als een griep behandelen en daar moeten ze in Europa maar eens mee aan de slag gaan. Want het kan niet langer zo zijn dat Modehuis Dekker in Zuidwolde, Herberg ’t Plein in Meppel, de Luxor Bioscopen en alle kappers en schoonheidsspecialistes waar ook in het land hun deuren na 14 januari gesloten moeten blijven houden, terwijl het net over de grens allemaal wel mag. Ik stap zaterdag weer in het vliegtuig naar Nederland, maar kan na een mogelijk debacle op vrijdagavond wellicht beter gewoon lekker op Tenerife blijven. Hier mag je tenminste leven.

Peter Nefkens

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen