Column Dorien Benning- De Wal: Ontdek de boerderij

Op de boerderij.
Op de boerderij.
Foto: Dorien Benning

Hup, hup, onze vier kinderen springen in de auto en ik breng ze naar school. Gauw nog even met een bezem en sopje rond. De boerderij is weer klaar voor bezoek.

De eerste touringcar met basisschoolleerlingen heeft de boerderij weer weten te vinden. Twee jaar lang hebben we in verband met corona geen schoolklassen ontvangen. Wat is het weer fijn en goed om zoveel kinderen te kunnen laten zien waar hun boterham met kaas en beker met melk vandaan komt. (H)eerlijk Nederlands voedsel. Geen ander land op de wereld kan het duurzamer produceren en daar zijn we trots op! De kinderen leren tijdens een boerderij-ochtend met hoofd, hart en handen over de afkomst van ons voedsel. Over de verzorging van de dieren. Wat eten ze? Hoe leven ze? Hoe houden we ze stuk voor stuk goed in de gaten? Wat vinden ze fijn? Alleen een blije koe geeft immers veel melk. De kinderen leren over de verzorging van het landschap. Over het weidevogelproject: de plasdras. Een lager gelegen stuk weiland wat deels onder water is gezet voor het aantrekken van weidevogels. Over de eigen teelt van voer voor de koeien: gras, mais en voederbieten. En over de stroken land die ingezaaid zijn met bloemenmengsels voor het aantrekken van insecten. De kinderen leren over het opwekken van groene stroom op ons boerenerf. We voorzien 400 huishoudens in de buurt van groene stroom door middel van zonnepanelen op de daken van de stallen en koeienmestvergisting. Alle mest van de koeien gaat in een grote ronde silo achter op het erf. Uit de mestgassen wordt door middel van een dynamo stroom opgewekt. De mest bevat na de vergisting minder schadelijke stoffen voor de natuur in de buurt.

De basisschoolleerlingen hebben de boerderij ontdekt en gaan een stuk wijzer en een hele ervaring rijker huiswaarts. Want wie weet tegenwoordig nog hoe het er echt op een boerderij aan toe gaat? Wie komt er tegenwoordig nog op een boerderij?

Dorien Benning-de Wal, Educatieboerin in Lheebroek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen