Column: Trots op Ruinerwold, op Jessica, de kinderen én Roeffie

Hulde aan Roeffie, links Willie Wiltinge en rechts Alida Rooze.
Hulde aan Roeffie, links Willie Wiltinge en rechts Alida Rooze.
Foto: Artizzl Media

Met de winst van de Gouden Televizierring voor de vijfdelige documentaire van Jessica Villerius over De kinderen van Ruinerwold, is dit mooie dorp landelijk nog maar eens vol in de schijnwerpers gezet. Exact twee jaar nadat het bestaan van dit gezin aan de Buitenhuizerweg wereldkundig werd gemaakt.

In Ruinerwold waren ze geschokt, maar vonden ze al die aandacht destijds maar overdreven. De naam van het dorp werd steeds in één adem genoemd met dit gezin, terwijl Ruinerwold natuurlijk veel meer was en is dan Het Gezin.

Het mooie is dat de bijzondere en tegelijkertijd intrieste situatie in twee jaar tijd ook veel goeds heeft gebracht. De aandacht voor de kinderen met name, het leven dat zij leefden. De mooie indringende documentaire over het gezin, die terecht bekroond is.

Bepaald stempel

Het had natuurlijk net zo goed in een ander dorp gespeeld kunnen hebben, Noord-Sleen, Peperga, Vorden of Biggekerke, want wie weet waar dergelijke situaties zich nog meer voordoen? Overal zijn wel van die vrij afgelegen boerderijen te vinden.

Dat Ruinerwold nu een bepaald stempel heeft, is niet terug te draaien. Als je waar ook in den lande vertelt dat je uit Ruinerwold komt, weet bijna iedereen direct waar dat ligt. Maar dat het dorp zoveel meer is dan een gouden ring, werd deze week ook duidelijk. Niet op voorpagina’s van landelijke kranten, maar wel hier in onze eigen regio.

We hebben het dan over de 94-jarige Roeffie Morssink uit Ruinerwold, die dinsdag de dag van haar al zo rijke leven mocht beleven. Ze werd in Apeldoorn uitgeroepen tot Jubileumvrouw van Drenthe voor de Vrouwen van Nu. Deze organisatie, voortgekomen uit de Boerinnenbond en de Bond van Plattelandsvrouwen vierde het 90-jarig bestaan in theater Orpheus in Apeldoorn. Het werd een geweldige dag, vooral voor Roeffie.

Roeffie vertelt, achter haar dochter Geke.

Mens van vlees en bloed

De bijzonder kwieke Ruinerwoldse zat zelfs aan tafel naast prinses Beatrix, onze voormalige koningin. Roeffie raakt er niet over uitgepraat, want de prinses bleek ook maar een mens van vlees en bloed te zijn, zoals wij allemaal, en nog een bijzonder vriendelijk en geïnteresseerd mens bovendien. Roeffie kreeg het grootste compliment die dag van de prinses zelf. Hare Koninklijke Hoogheid vroeg zich af waar toch die 94-jarige vrouw zat, die er volgens haar informatie toch echt moest zijn deze dag. Prinses Beatrix, zelf ook nog erg kwiek, dacht bij een 94-jarige wellicht aan een rimpelig kromgetrokken oud vrouwtje. Totdat Roeffie, die dus naast de prinses zat, glimlachend opmerkte dat deze 94-jarige juist naast Beatrix zat. Zij was het zelf!

Het ijs was definitief gebroken en dat Roeffie uit Ruinerwold komt, maakte de prinses niets uit. Dat ze, voordat ze koningin werd, al eens in Ruinerwold was geweest – met Prins Claus zelfs – kon Roeffie haar heel goed vertellen. Het toen nog prinselijk paar bezocht namelijk ooit het bejaardenhuis van Ruinerwold, het oude Vonder aan het Boerpad. Daar woonden zeven bejaarden en het was een van de meest bijzondere centra van die tijd. En wie zat er in het bestuur van dat Vonder? Inderdaad, Roeffie Morssink! En nu ze zelf de leeftijd heeft om in zo’n huis verzorgd te worden, woont onze Jubileumvrouw nog steeds lekker op zichzelf. Dat is óók Ruinerwold, trots op Jessica Villerius, de kinderen én Roeffie Morssink.

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen