Column Henk Bulder: Wat gaat de Regionale Energie Strategie voor inwoners betekenen?

Uitreiking van de unieke douche.
Uitreiking van de unieke douche.
Foto: Eigen foto

De energierekening gaat de komende tijd fors omhoog. U kunt er natuurlijk voor kiezen om niets te doen en te wachten op wat de overheid voor u gaat regelen. De kans is groot dat u dan van een koude kermis thuis komt.

De regionale energie strategie (RES) voor Drenthe is inmiddels goedgekeurd. Helaas had in de dertig energieregio’s in Nederland slechts 3 procent van de huiseigenaren op enige manier inspraak bij het opstellen ervan. De gemeenten zijn nu aan zet om die strategie in samenspraak met de burgers in te vullen. Daarvoor zullen ze een tweetal visies opstellen, een warmtevisie en een visie voor het opwekken van duurzame energie. Beide worden voorgelegd aan de bevolking voor inspraak.

Meppel is de eerste gemeente in Drenthe die met een warmtevisie is gekomen waarin ze per wijk heeft aangegeven wat de beste oplossing is om van het aardgas af te gaan. In de zogenaamde wijkuitvoeringsplannen wordt die oplossing samen met de burgers verder uitgewerkt. Hoewel volgens wethouders de invoering gebeurt op basis van vrijwilligheid is het de vraag of ze zich daaraan gaan houden. Er hangt namelijk een zwaard van Damocles boven de uitvoering van de RES. Als het de gemeenten niet lukt om de invulling in samenspraak met de burgers voor elkaar te krijgen, dan zal die invulling van bovenaf worden opgelegd.

Henk Bulder, voorzitter van Stichting Duurzaam Milieu, organiseert bij voldoende belangstelling in oktober een lezing over dit onderwerp in De Wolden. Hij vertelt wat de RES voor u gaat betekenen en wat u als burger zelf het beste kunt doen om energie te besparen, van het aardgas af te gaan en zelf duurzame energie op te wekken. Hij heeft zelf al het goede voorbeeld gegeven met de bouw van een energieplus woning.

Wilt u ook weten wat u het best kunt doen om de energietransitie met zo min mogelijk kosten te maken meld u dan aan voor deze lezing door een e-mail te sturen naar [email protected]

Zuinig douchesysteem

Onder de 50 Woldenaren die gebruik maakten van de mogelijkheid om een gratis advies op maat te laten maken over de energietransitie is een Nebia Spa Shower verloot. De winnaar is Altine Westerhuis uit Kerkenveld. De uitreiking door Henk Bulder, voorzitter van Stichting Duurzaam Milieu, vond vorige maand plaats.

Het douchesysteem ter waarde van 629 dollar, dat door Stichting Duurzaam Milieu beschikbaar is gesteld, bespaart 70% op water en energie ten opzichte van het douchen met een standaard douchekop. Ten opzichte van een spaardouchekop ligt de besparing op 50 tot 60% en ten opzichte van een regendouche is de besparing zelfs minimaal 80%.

Gelukkige eigenaar

Van de 10 douchesystemen die de stichting met korting had aangeschaft hebben er inmiddels 8 een gelukkige eigenaar gevonden. Voor 2 stuks wordt nog een eigenaar gezocht die bewust met energie wil omgaan. De korting komt volledig ten goede van de eigenaar waardoor het douchesysteem zich in de meeste gevallen binnen 2 tot 3 jaar terug verdient.

 

Henk Bulder, Stichting Duurzaam Milieu, september 2021

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen