Column Bianca Straathof: Toer de Boer

Bianca Straathof.
Bianca Straathof.
Foto: Artizzl media / Peter Nefkens

Toer de Boer. dat is een gezinsactiviteit op onze boerderij die tijdens schoolvakanties wordt aangeboden via het recreatieprogramma van het leukste vakantiepark van Drenthe. Kwispelend begroet hond Foxie vele kinderen en hun ouders, al dan niet vergezeld door grootouders, ooms en tantes.

Terwijl ik op een holletje de laatste koffiekannen aansleep, verwelkomen onze kinderen de gasten die plaatsnemen in ’t Bakhuus, de ontvangstruimte. De dag begon met een ziek kalf dat mijn aandacht nodig had, een defect melkstel gevolgd door een berichtje of er nog ruimte was voor drie extra gezinnen. Tijdens het bijzetten van koffie voor de gasten bedenk ik me dat ons gezin zelf ook aan vakantie toe is. Met bezweet voorhoofd betreed ik ’t Bakhuus, waar ik met een warm gevoel aanschouw hoe onze kinderen zich ontfermen over de gasten.

Achter de staldeuren

Ook deze editie, waarin we gasten de gelegenheid geven een kijkje achter de staldeuren te nemen om in twee uur tijd de boerderij te beleven met alle zintuigen, werd positief ervaren. Het geeft een kijkje in het dagelijks leven op de boerderij.
Hopende elke gast iets nieuws te leren passeren thema’s als de herkomst van voedsel, gezondheid, hoe boeren duurzaam ondernemen en omgaan met uitdagingen en politieke dilemma’s. Over hoe we boeren met aandacht. Voor de dieren, de natuur en voor voedsel.

We delen onze passie deze ochtend tijdens een rondleiding, genieten samen van een zuivelpicknick en leren van de K.W.I.S. (Koeien Weetjes Interactie Spel) waarna er om de eer wordt gestreden tijdens een speurtocht over het erf. Een leerzame ochtend, voor hen en voor ons. Een waardevol moment tussen voedselproducent en consument. Tussen boer en burger. De gelegenheid om vragen te beantwoorden, het gesprek aan te gaan en wederzijds kennis op de doen. Uitgangspunt is altijd respect.

Aanpakkers zijn het

Nadat de gasten zijn uitgezwaaid en ik de lege koffiekannen ophaal denk ik terug aan de opmerking vanmorgen van een grootouder ‘hoe prachtig het is dat onze kinderen helpen tijdens de activiteit; dat we er echt als gezin staan’.
Ik sta stil en kijk om me heen. Zowel mijn boer als onze kinderen zijn aan het opruimen; aanpakkers zijn het! Trots op ons Team! En ik besef me plots dat Toer de Boer ook een gezinsactiviteit is voor dit boerengezin.

Bianca Straathof is boerin in Echten, getrouwd met Fred, waarmee ze drie kinderen heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen