Column: Jeugdige Passie op het Platteland

Er wordt nogal eens negatief over de jeugd van tegenwoordig gesproken en geschreven. Ze zouden alleen maar wat op hun smartphone bezig zijn, gamen op hun zolderkamertje of rondhangen op straat, waarbij andere mensen dit als overlast ervaren. Er wordt zelfs gesproken over een verloren generatie, wat ook weer wordt ingegeven door alle problemen die er in het land zijn. Corona natuurlijk, maar vooral de alsmaar stijgende kosten, belastingen en het gebrek aan betaalbare woningen. Als je dergelijke verhalen hoort en leest, vooral verspreid via landelijke media die allemaal van het randstedelijke Nederland werken, krijgt je medelijden met de jongeren, maar kloppen die beelden eigenlijk wel?

Column van Peter.

Zaterdag was ik aanwezig bij het vrij informele werkbezoek van Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma aan Koekange. Ze werd vergezeld van onder meer het voltallige college van B en W van de gemeente De Wolden en keek haar ogen uit. Ze wist haast niet wat ze hoorde van de boeren uit Koekange en Echten die het eerste biogasnetwerk van Drenthe in willen richten, Jetta was ook enorm onder de indruk van de plattelandsjeugd. Jongeren die van aanpakken weten en dat graag uitdragen.

Jongerenketen

De mensen die mij al wat langer kennen, weten dat ik een zwak heb voor jongerenketen. Ruim zestien jaar geleden schreef ik daar een hele serie verhalen over in de Meppeler Courant, fabriceerde er zelfs een speciale website bij en werd er bijkans de journalistieke ketendeskundige van Nederland van. Het leverde me in 2006 zelfs de persprijs van de Nederlandse Nieuwsbladjournalistiek op. In Koekange maakte ik zaterdag kennis met keet De Egge en drie van hun gebruikers. Jorn Oetsen, Angela Pries en Denise de Kleine showden hun domein, een fraaie keet die bestaat uit een container met daarvoor een muur van lege kratjes Grolsch. Elders op het erf van de familie Tijmens staat de oude keet nog, maar volgens Jorn staat die op instorten.

Zuipketen

Het worden wel zuipketen genoemd en in veel gevallen valt daar best wel wat voor te zeggen. De kratjes van De Egge staan er niet voor niets opgestapeld. Maar ik ben ook jong geweest en nuttigde mijn bier ook wel. De andere kant van de medaille in ketenland is dat deze jongeren alles zelf opbouwen, er goed over nadenken hoe het zo veilig mogelijk kan en af en toe wat organiseren met optredens van artiesten erbij. Jorn vertelde dat er dan wel 300 man komen, die dan in een speciale tent een feest bouwen. Mooi dat de jeugd op deze manier van alles en nog wat leert waar ze in hun verdere leven alleen maar profijt van hebben.

Wethouder Gerrie Hempen vertelde me dat deze jongeren straks hun eigen huis zelf bouwen, steen voor steen. Ik ken de voorbeelden ook, heb gezien dat deze plattelandsjongeren hun eigen mega evenement organiseren – zie de CrisisCross en al die tentfeesten in de regio – en na enkele jaren voor een baas gewerkt te hebben, gewoon hun eigen bedrijf beginnen.

Doorzettingsvermogen

Dat de plattelandsjeugd voor een heel groot deel – uitzonderingen zijn er altijd – heel veel talent en doorzettingsvermogen in huis hebben, laten Vera Vos, Manon Hessels en Jojanne van Elderen al maandenlang zien. Vera en Manon bedachten het project Passie op het Platteland en toeren met hun gele busje door de gemeente De Wolden. Ze maakten een bushokje met bordje, zodat ze overal makkelijk te vinden zijn. Jongerenwerkster Jojanne sloot aan en ook met hulp van anderen laten ze zien waartoe plattelandsjongeren allemaal in staat zijn. Kijk maar webshop hun site www.passieophetplatteland.nu en verwonder je over de dingen die jongeren allemaal tot stand kunnen brengen, welke dromen ze najagen en vaak ook vinden en wat er verder nog op stapel staat.

Het maakt mij als inwoner van een stad blij, in al die jaren regiojournalistiek heb ik respect gekregen voor alles wat daar gerealiseerd wordt. Waar komen dan al die negatieve berichten over onze jongeren vandaan? De Randstad? Misschien heeft de jeugd het in de grote stad inderdaad zwaarder, maar dan moeten zij maar eens wat vaker op het platteland gaan kijken hoe het ook kan. Echter, en weer pak ik er  een uitspraak van Gerrie Hempen bij, in Den Haag hebben ze geen idee wat er op het platteland speelt. Haar woorden hadden betrekking op de agrariërs, maar dat zal ook wel gelden voor de Haagse visie op de jeugd. Maar hier in De Wolden geen woorden, maar daden. Handen uit de mouwen steken en je eigen toekomst in handen nemen. Inderdaad: Passie op het platteland.

Peter Nefkens

Reacties

Cookieinstellingen