Column: Geef de ondernemers meer lucht

In 2014 bracht premier Mark Rutte nog een bezoek aan de zaak van de familie Dekker.
In 2014 bracht premier Mark Rutte nog een bezoek aan de zaak van de familie Dekker.
Foto: Artizzl Media

Het was nog vroeg in de ochtend toen donderdag mijn telefoon ging. Ik zag dat het Henk Dekker uit Zuidwolde was, die van de mooie damesmodezaak aan de Hoofdstraat, waar zijn vrouw Hester en dochter Rianne de gezichten zijn. Ik ken Henk al langer dan vandaag, een opgewekte kerel, voor alles in en altijd klaarstaand voor de medemens. Deze donderdagochtend was Henk anders, hij klonk gedeprimeerd, verdrietig en vermoeid tegelijk. Hij zei het direct naar: het water staat ons na aan de lippen. Zo kan het niet langer, er moet wat gebeuren!

Zo ken ik Henk Dekker niet, maar als híj al zo wanhopig klinkt, dan is de grens echt bereikt. Henk, die er samen met zijn dames de afgelopen maanden alles aan heeft gedaan om de kleding aan de vrouw te brengen. Volop creativiteit daar, vooral dochter Rianne laat zich gelden op social media. Filmpjes, foto’s en andere promotie-uitingen leverden nog wat omzet op, maar het benadert natuurlijk nooit de gangbare omzetten. Ook de afhaalmogelijkheid is een doekje voor het bloeden. De koek is gewoon op, lees voor de koek maar de spaarrekening. En dat voor een goedlopende modezaak die 93 jaar bestaat.

Veel van zulke verhalen

Het verhaal van Henk Dekker staat niet op zichzelf, ik hoor veel van zulke verhalen. Deze week sprak ik meerdere ondernemers, toevallig vooral uit Zuidwolde. Yvonne Dragt, die een kinderkledingwinkel heeft in combinatie met een kapsalon: allebei dicht. Ze probeert met een kindvriendelijke afhaal nog wat omzet binnen te slepen. Of kapster Maartje Klooster en haar vriendin Seline van der Haar, pedicure. Ook dicht, al mag Seline nog wel de medische klanten helpen. Ze zijn maar taartjes gaan maken, wat een groot succes is. De dames zijn al blij dat ze hier iets mee verdienen, al is het maar peanuts bij de normale verdiensten. In Meppel sprak ik Stef Pastoor, die als DJ Vintage Vinyl en cateraar geen cent meer verdient. Om toch wat om handen te hebben, begon hij met partner Martine een vintagewinkel, maar die is nu ook al maanden dicht. Hun sobere leefstijl houdt het paar op de been.

Stef Pastoor en Martine Koen.

Bedrijven vallen om

Het is duidelijk: het is genoeg zo! Dat vinden ze in Zuidwolde, in Meppel, in Assen, in Beverwijk en eigenlijk in heel Nederland. Bedrijven vallen om, de financiële steun is bij lange na niet voldoende. De economie gaat kapot, failliete ondernemers en bovendien een flinke geldontwaarding met al die extra euro’s. Dat geld is ook een doekje voor het bloeden. Kledingzaken krijgen de nieuwe collectie binnen en die moet betaald worden, dat doet Mark Rutte niet voor de familie Dekker of voor Yvonne Dragt. Het is duidelijk, de winkels, kappers, nagelstudio’s, schoonheidssalons en restaurant moeten weer open, coronavrij. Net als bioscopen en sportscholen, waar de eigenaars heel goed kunnen het aantal bezoekers kunnen reguleren.

Optimaal beschermd

Kan dat? Natuurlijk! Het is iedere ondernemer die nu gesloten is, een doorn in het oog dat supermarkten al een jaar lang recordomzetten draaien, waar mensen ondanks maatregelen gewoon door elkaar heen lopen. Natuurlijk gunt Henk Dekker zijn collega Koen Termeulen van de Jumbo zijn omzet, maar bij Damesmode Dekker, bij Bellini, bij die andere Henk Dekker of Van Genne Schoenen kunnen ze beter dan waar dan ook het aantal klanten in de winkel binnen de perken houden. Zelfde verhaal voor de kappers, waar ze op afspraak en optimaal beschermd hun klanten weer ontdoen van hun lange haren. Mensen mogen toch ook naar de tandarts en de fysiotherapeut? Hetzelfde geldt voor restaurants, waar ik afgelopen zomer met eigen ogen zag hoe gestructureerd de klanten werden bediend.

Verstand gebruiken

Mark Rutte, Hugo de Jonge en hun collega’s moeten nu hun verstand gebruiken, luisteren ook naar geluiden vanuit de samenleving en niet alleen naar Jaap van Dissel van het almachtige RIVM. Luisteren dus naar al die ervaringsdeskundigen in het land, op types als Willem Engel na dan.  Ook al roept Hugo de Jonge dat het nog te vroeg is, het is toch echt de hoogste tijd voor versoepelingen. Waarom? Er wordt nu volop gevaccineerd, er zijn volop mogelijkheden om te testen bij activiteiten waar wat meer mensen samenkomen en het is duidelijk dat de maatregelen steeds meer kapot maken dan dat ze goed doen. Natuurlijk blijft het coronavirus onder ons, maar er wordt veel adequater op behandeld en ingesprongen door de zorg.

Yvonne Dragt van Bellini Zuidwolde.

Grootschalig

Daarbij komt dat de ervaring van een jaar corona heeft geleerd dat het grootste aantal besmettingen komt van grootschalige gebeurtenissen: wintersport 2020 en dan vooral de après-ski, carnaval, zomervakantie, illegale feesten en de feestdagen waar teveel mensen tegelijk bij elkaar kwamen. En buitenactiviteiten, zoals waarschijnlijk ook het schaatsen van een week geleden, doen niet veel in het aantal besmettingen. Scholen daarentegen wel, daarom is de route van de regering om eerst middelbare scholen te openen, voor al die economisch belangrijke ondernemingen, een vreemde. Ik gun het de schooljeugd, maar beter is om de (lokale) economie voorrang te geven. Dat scheelt straks heel wat opnames op PAAZ-afdelingen van ziekenhuizen.

Het Drentse virus

Mensen zijn zich in overgrote meerderheid nog steeds bewust van de mogelijke gevaren en handelen daar ook naar. De regering wijst nu echter vooral op het gevaar van mutaties en wijst erop wat er allemaal kan gebeuren, zonder goede cijfers die hun standpunt onderbouwen. Mutaties dus: Brits, Braziliaans, Zuid-Afrikaans, Russisch, Cambodjaans of straks wellicht wel Drents! Maar virussen muteren ons hele mensenleven door, daar hebben we wetenschappers voor om bestaande vaccins op gepaste wijze aan te passen. Het is nu de tijd om in alle rust de maatregelen te versoepelen, te beginnen met de zaken waar geen massa’s mensen binnenkomen. Bij Henk Dekker, bij Lucel van der Berg in Ruinerwold, bij Gert en Roelie Boverhof in Ruinen en al die andere hardwerkende ondernemers die hun zaak naar de klote zien gaan. Zij kunnen coronaproof werken, als geen ander. En drukke winkelstraten heb je in de dorpen niet. Het is tijd om de angst af te schudden, nu!

Peter Nefkens

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen