Column van Albert Haar: Bescheidenheid

Albert Haar.
Albert Haar.
Foto: Artizzl Media

Albert Haar, raadslid voor D66 uit Zuidwolde, sprak deze tekst uit als inleiding bij zijn algemene beschouwingen, vanmiddag in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad. Mooie woorden, ook richting ambtenaren, die de redactie ertoe bewogen er een column van te maken.

 

Ede Staal zong ‘Het het nog nooit nog nooit zo donker west of het wordt wel weer licht’. Dat geldt ook voor staat van pandemie waarin we nu verkeren. Maar ik ben ervan overtuigd dat het niet weer zal worden zoals het was.
Er zullen lessen getrokken worden uit deze pandemie. Sociaal, economisch en cultureel. Minder trots en meer bescheidenheid. Meer samenwerking en saamhorigheid, minder groei en winst.
Jazeker, bescheidenheid. In die zin dat we door de corona pandemie hardhandig geconfronteerd zijn met het feit dat de samenleving niet perfect en in alle opzichten maakbaar is. Dat dingen je kunnen overkomen.  Maar dat betekent ook dat een resultaat niet persé een verdienste is. Daarvoor heb je ook geluk nodig. Geluk dat je op kunt groeien in een stimulerende omgeving waarin mogelijkheden groter zijn dan de beperkingen. Niet elk kind heeft dat ‘geluk’.

Verdiensten

In onze samenleving zijn we nogal geneigd om trots te zijn op onze verdiensten. We willen graag alles in lijstjes en rangordes vervatten. Alsof alles een sport is, winnen of verliezen. En we vergeten nog wel eens dat spelvreugde voor iedereen, minstens zo belangrijk is.

In ons bestuurlijk werk spelen ambtenaren een belangrijke rol. Zij zijn de mensen die het werk moeten uitvoeren. Hun werk wordt steeds moeilijker. De wetgeving ingewikkelder, de beroepsmogelijkheden groter, de burgers mondiger, denk maar eens aan de vele WOB-verzoeken, en de politiek grilliger. Agressie tegenover ambtenaren komt meer voor dan we denken. Gelukkig nog vooral verbaal maar ook tegen fysiek geweld moeten al maatregelen genomen worden.

Verbaal sterk

Naast de zelfredzame burger, die vaak goed opgeleid en verbaal sterk is en de weg in wet- en regelgeving goed kent, staat de timide, bescheiden burger die er vanuit moet kunnen gaan dat de overheid er ook voor hen is. Al schreeuwen ze minder en slaan ze niet met de vuist op tafel. Of erger. Ik geef het je doen.
En ik wil mijn waardering uitspreken voor al die ambtenaren die dag in dag uit trouw hun werk doen. Ook nog in een omstandigheid waarin de toekomst van de organisatie waarin ze werken, de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen in haar voegen kraakt.
D66 verwacht van dit College dat zij pal staat voor de kwaliteit van het ambtelijk werk voor onze inwoners én voor het werkplezier van de ambtenaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen