Column: Komt het ooit goed in Nederland?

Column van Peter.
Column van Peter.
Foto: Selfie

Laten we nu eens niet eigenwijs zijn en ons gewoon aan de maatregelen houden. Onze premier Mark Rutte legde vanavond tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen feilloos op de zere plek, maar eigenlijk weten we dat allemaal al wel. Een succesvolle strijd tegen het Covid-19-virus valt of staat met het gedrag van de mensen zelf, maar je kunt je afvragen of het dan ooit goed komt in Nederland.

Teveel Nederlanders hechten aan hun fijne oude leventje en weigeren dat voor korte tijd opzij te zetten. We zijn nu het lachertje aan het worden van Europa, maar dat maakt een kleine groep mensen niets uit. Voorbeelden te over van gevallen waarom het de regering erg lastig wordt gemaakt om succesvol te zijn in de coronastrijd.

Geen boodschap

Ik fietste maandagmorgen op de racefiets door de regio en constateerde dat toezichthouders van de gemeente Steenwijkerland het enorm druk hadden. Bij Belt-Schutsloot lagen op meerdere plekken langs de Arembergergracht en tussen het riet complete bankstellen, nachtkastjes en andere niet nader te definiëren afval. Daar gedumpt door mensen die geen boodschap hebben aan een afvalbrengstation of milieustraat, mensen die weigeren een paar euro te betalen voor de verwerking van dit grof afval of gewoon geen zin hebben om dat ritje te maken naar de milieustraat. Maar wel een ritje naar nationaal park Weerribben-Wieden om het daar maar te dumpen.

In de berm

Het is hetzelfde soort mensen dat naar een fastfoodketen gaat en de verkregen hamburgers, frietjes en kipnuggets in de auto verorbert, om even later het autoraampje open te draaien en de rommel in de berm te flikkeren. Of van die mensen die ergens onder een viaduct een illegaal feest houden, waar de feestgangers nog nooit van corona hebben gehoord. Ze trekken zich nergens wat van aan.

De voetbalsupporters die in spreekkoren bepaalde spelers het leven zuur maken, omdat die hen om wat voor reden niet aanstaan. Ze gooien er nog een paar  fakkels achteraan en zien door de rook niets meer van de wedstrijd. Ondertussen krijgt hun favoriete club een slechte naam en regent het hoge boetes van instanties als de UEFA. En als ze meegaan naar een internationale uitwedstrijd, bijvoorbeeld in Rome, dan maken ze de binnenstad onveilig en plegen vernielingen.

Fikse kater

Nog eentje dan, de vakantiegangers die zich in het vliegtuig zo misdragen dat een tussenlanding moet worden gemaakt om deze gasten over te dragen aan de politie, waardoor de vakantie van al die andere passagiers met een fikse kater begint.

Wat te denken van automobilisten die veel te hard rijden en daarmee het leven van medeweggebruikers in de waagschaal stellen. Of erger nog: een straatrace houden waarbij onschuldige burgers om het leven komen, waarna de betrokken daders in de rechtbank met een huilverhaal aan durven te komen om maar zo min mogelijk straf te krijgen. Zulke mensen.

Horecaondernemers werkten de afgelopen maanden keihard om open te kunnen blijven en gasten een fijn verblijf te bezorgen. Toch zijn er ‘gasten’ die er dan toch hun eigen regels op na menen te moeten houden, met of zonder alcohol. Boetes, sluiting en een faillissement van een mooie zaak kunnen maar zo volgen op zulk wangedrag.

Dan zijn er ook mensen die blijven volhouden dat corona maar een simpel griepje is, dat het niet eens bestaat en dat alles maar verzonnen wordt. Die via social media de grootste onzin de wereld in slingeren en daarmee de angst onder de bevolking alleen maar aanwakkeren. Maar er daarmee ook voor zorgen dat mensen die wat minder verstand hebben, rücksichtslos hun eigen gang blijven gaan. Anderhalve meter? Nooit van gehoord. Mondkapjes? Alleen maar lastig.

Nieuwe knauw

Allemaal redenen waarom corona pas door die grote hamer van Mark Rutte wordt verjaagd, als er een goedwerkend vaccin is. Zolang er een groep inwoners blijft, dat zich nergens iets van aantrekt, is het dweilen met de kraan open. Het is altijd zo dat een paar lieden het voor de overgrote meerderheid verpesten. Dat is zo in een voetbalelftal, waar steeds dezelfde spelers zich niet kunnen beheersen en een rode kaart scoren, waardoor hun club verliest. Dat is eigenlijk helemaal niet zo erg vergeleken met waar we nu al maandenlang inzetten. Het gaat nu om problemen van een veel hoger niveau. Die mensen willen het maar niet begrijpen, maar dat kleine groepje doet de rest van Nederland tekort en zorgt er eigenhandig voor dat de economie een nieuwe knauw krijgt. Dat hardwerkende ondernemers nachtenlang wakker liggen van de problemen en aan de pillen raken, dat sportwedstrijden niet meer mogen, dat de theaters en sportstadions en -hallen leeg blijven, dat mensen vereenzamen en dat de ziekenhuizen weer volstromen, met alle gevolgen van dien.

Ja, griep is een virus, corona ook, maar wel een virus dat dood en verderf kan zaaien als het niet gestopt wordt. Het griepvirus dooft bijna vanzelf, corona krijg je niet klein. Nu nog niet tenminste, maar waarschijnlijk hebben al die eigenwijze landgenoten geen idee. Die staan morgen gewoon weer op het plein in hun stad om te demonstreren tegen de regering. Ze hebben geen idee, willen geen idee hebben en krijgen dat ook nooit. En verstand ook niet.

 

Peter Nefkens

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen