CoronaColumn: het is vooral een kwestie van angst aanjagen

Column van Peter.
Column van Peter.
Foto: Selfie

Het moet maar eens afgelopen zijn met al die angstaanjagende berichten over een mogelijk op handen zijnde tweede coronagolf. Er zijn media die met pakkende koppen aan de lezers laten weten dat het aantal besmettingen de spuigaten uitloopt. ‘Een verdubbeling’, ‘meer dan vorige week’, ‘grootste stijging sinds weken’. Bang worden we ervan, net als het termen als brandhaarden, besmettingshaarden, sterfgevallen, code rood en lockdown, die ons weer om de oren vliegen. Angst is het laatste wat we kunnen gebruiken. Ik ga liever voor Hoop.

Het coronavirus was op z’n retour en lijkt nu de aanval weer gekozen te hebben, maar voordat we angstig worden, is het goed om de cijfers er eens bij te pakken. Het aantal besmettingen met het coronavirus is nog steeds laag in Nederland, dat er een stijging plaatsvindt heeft ook veel te maken met de forse toename van het aantal mensen dat zich laat testen. Het aantal COVID-19 patiënten in ziekenhuizen is zeer klein en op de IC’s liggen al helemaal weinig patiënten met Corona. Kijken we nog even verder in het land, dan zien we dat de nieuwe besmettingen in de randstad en in het zuiden van het land te vinden zijn. In Drenthe, Groningen en Friesland is het zoeken naar een speld in een hooiberg wanneer je corona probeert te vinden. Bekijk het coronadashboard van de Rijksoverheid er maar op na en dat van de GGD Drenthe.

 

Corona dashboard Rijksoverheid

Dashboard rijksoverheid voor Drenthe: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/regio?regio=VR03

Dashboard GGD Drenthe: https://www.ggddrenthe.nl/index.php?id=528

 

Moeten we alles dan maar loslaten? Nee, dat is nu ook niet handig, zeker omdat nu veel mensen in het buitenland op vakantie zijn. Ook bij ons in Drenthe trouwens, waar campings en vakantiewoningen zo’n beetje vol zitten met mensen die de rust en ruimte van Drenthe zo waarderen. Dat grote aantal toeristen heeft deze maand nog niet geleid tot drukbezochte ziekenhuizen. Hier geen illegale feesten maar wel (meer) mensen die hun verantwoordelijkheid nemen. Daar zit ‘m ook de crux van het de hele coronacrisis, want als we de regels nakomen, komt er geen tweede golf en zullen er hooguit wat lokale haardjes opflakkeren.

Thuisblijven

De belangrijkste regel blijft dat mensen die verschijnselen van corona hebben, thuisblijven. Dat is in feite de kern waar het om draait en natuurlijk zijn er mensen die geen klachten hebben, maar kennelijk wel het virus bij zich dragen. Dat is niet te voorkomen, maar hoeft geen enkel probleem te zijn. Zolang je niemand in het gezicht hoest of overdreven aan mensen en voorwerpen zit, is er nog niets aan de hand. Handen blijven wassen, maar ook een mondkapje in openbare gebouwen dragen. Dat geeft extra bescherming en dan is zelfs een afstand binnen een meter van iemand anders geen enkel probleem.

Binnen het Outbreak Management Team willen ze het liefst alles zo wetenschappelijk mogelijk beargumenteren en is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld statistiek, of een theorie van Maurice de Hond. Als we naar de statistieken kijken, kunnen we in Noord-Nederland het leven weer zodanig oppakken, dat het redelijk normaal wordt. Vooral in de buitenlucht kan al veel meer en natuurlijk is het niet verkeerd om op te passen in elkaars nabijheid. Maar een schouderklopje, een gesprek aan tafel of een concert bezoeken, moet hier zeker kunnen. En binnen vooral goed ventileren, want de meeste besmettingen loopt men toch binnen op.

Corona voorkomen is een utopie, zeker zolang er in sommige buitenlanden wél forse besmettingsaantallen worden geteld. Testen blijft een must, zeker de mensen die uit vliegtuigen komen en nu op Schiphol zo door kunnen lopen. Dat is in feite onbegrijpelijk en daar loert het gevaar, maar dat kan dus ingedamd worden. Met de kennis van nu kunnen lokale brandhaarden, zoals die van dat restaurant in Wanneperveen, snel de kop worden ingedrukt. Totdat er een vaccin is, moeten we dat misschien maar voor lief nemen. Zeker omdat wij zelf op vrij simpele wijze de besmettingskansen tot een minimum kunnen beperken. Verantwoordelijkheid nemen, lastig hè?

 

Peter Nefkens

 

P.S. In politiek Den Haag vinden ze de stijging van het aantal besmettingen kennelijk helemaal niet zorgwekkend. De Tweede Kamer is wekenlang met reces, maar vindt het niet noodzakelijk om eerder dan 12 augustus terug te komen voor een debat over de coronacrisis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen