Column: Het Spook van de Stopera steekt middelvinger op tegen corona

Column van Peter.
Foto: Selfie

We kunnen de voetbalcompetitie alsnog afmaken, met gevulde stadions. De concertagenda kan weer opgesteld worden en we kunnen weer ongegeneerd de polonaise lopen. Burgemeester Femke Halsema van de gemeente Amsterdam heeft hier hoogstpersoonlijk het licht voor op groen gezet. Deze GroenLinks-vedette trekt zich van niemand wat aan, laat rustig begaan wat in haar straatje past en stak vandaag een hele grote middelvinger op naar de regering van dit land en, nog veel erger, naar al dat zorgpersoneel dat maandenlang op de tenen liep om mensenlevens te redden.

Deze Femke Halsema zal best een aardige vrouw zijn, maar heeft vandaag weer eens bewezen totaal ongeschikt te zijn voor het ambt van burgemeester. Een burgermoeder hoort als een kloek over haar burgers te waken, maar zij liet de demonstratie van vanmiddag gewoon voortgaan. Vijfduizend mensen op de Dam dicht op elkaar gepakt, zonder de anderhalve meter afstand te respecteren; het is compleet tegen alle regels in en behoort met een bekeuring van 390 euro per persoon beloond te worden. Maar Femke vindt het recht om te demonstreren nu even belangrijker dan de coronacrisis.

Jesse Klaver

Dit kan, nee dit mag natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Amsterdam verdient beter, Femke Halsema moet opstappen. Ik stel me zo voor dat Jesse Klaver haar al gebeld heeft met het advies de eer aan zichzelf te houden. Jesse snapt wel dat deze uitglijder er een van het ergste soort is, Jesse vreest dat deze eerste burger straks zware gevolgen heeft voor de verkiezingen van volgend jaar. Dat zal toch wel?

Femke Halsema heeft zich dus gewoon compleet belachelijk gemaakt en de weg vrijgemaakt voor anarchisme. Want wat als er de komende dagen in Amsterdam mensen bekeurd of opgepakt worden vanwege het niet naleven van de coronaregels? Ze wijzen direct naar hun burgemeester, die met twee maten meet. De horeca, de bioscopen, de concertzalen, de musea, de kappers, de sekswerkers, de sportscholen en wie niet: ze bungelen op de rand van een faillissement. Ze zullen allemaal aangeven dat het bijna ongelimiteerd verwelkomen van klanten voor hen van levensbelang is. Mondkapjes oké, anderhalve meter weg ermee.

Willem-Alexander

De minister-president, nee Koning Willem-Alexander zelf moet de linkse lieder, het Spook van de Stopera duidelijk maken dat ze een Magere Brug te ver is gegaan. Dat móet, al is het maar als pleister op de wonde van al die Nederlanders die getroffen zijn door Covid-19, op wat voor manier dan ook.

Weg dus met die vrouw. Het trieste neveneffect is dat bijna iedereen het nu over haar heeft en dat het uiteindelijke doel van de demonstratie ondergesneeuwd raakt. Dat doel was een statement te maken tegen racisme naar aanleiding van de dood van Georg Floyd in Minneapolis. Terecht dat mensen zich zorgen maken over het Amerikaanse racismeprobleem. Maar waar daar de donkere bevolking nog steeds als minderwaardig wordt gezien door een te grote groep mensen, zet Femke Halsema in één keer 17 miljoen Nederlanders in het hemd. Onbegrijpelijk. Het wachten is op de enige brief die hierop gestuurd moet worden: de ontslagbrief.

Peter Nefkens

 

Reacties