Column: Ik Vertrek

Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het is natuurlijk nog niet echt seizoen hier aan de Costa del Sol, maar de strijd om gasten in de zaak aan de strandboulevard te krijgen, is al wel in alle hevigheid losgebarsten. Wij kozen in Fuengirola voor de lunch voor een restaurantje waar het altijd druk is, dat moet dan wel goed zijn bij Not a Lot.

Eenmaal op het terras zittend, valt mijn oog op de buurvrouw van Marlo. Ze heeft een felrode sweater aan met het opschrift van haar zaak. Maar, ze heeft de uitstraling van een zoutzak. Een angsthaas die, met een menukaart in de hand, nauwelijks iemand aan durft te spreken en zo dus geen broodnodige klanten binnensleept.

Ik heb eigenlijk best met deze dame te doen en moet onwillekeurig denken aan het programma Ik Vertrek op de televisie. Dat mensen huis en haard achterlaten om in het buitenland een droom na te jagen. In dit geval een eigen restaurantje op een A-locatie in een Spaanse badplaats. Op tv vertellen ze dat ze alles zo goed mogelijk voor elkaar hadden, al duurde dat door strubbelingen met gemeente, bank, notaris en vorige eigenaar wel enkele maanden teveel. En nu zijn ze open, maar valt de klandizie tegen.

Ja, niet zo gek als je vlakbij één van de bestlopende zaken van heel Fuengirola zit, waar de omeletten en tapas niet te versmaden zijn. Niet zo gek als je de ingang van jouw zaak met een gezicht als een oorwurm blokkeert. Niet zo gek als je op het bord de tekst durft te zetten ‘best in town’. Over de tapas die massaal bij de buren wordt genuttigd.

Ik schudde meewarig mijn hoofd, nam nog een hap van mijn omelet en keek naar mijn dochter. We vonden het allebei wel sneu en glimlachten lichtjes toen er ineens een ouder stel dames naar binnen ging bij Marlon. Het was al een klein wonder, daarna voltrok zich het echte wonder: de vrouw vertrok ook naar binnen en maakte plaats voor een prettig ogende man. Eentje met open blik en hij nam haar taak over. En geloof het of niet, steeds meer mensen besloten om bij deze zaak een lunch te gebruiken. We hebben de vrouw niet meer buiten gezien, maar hopen wel dat ze daar in de gaten hebben waar het zo ongeveer misliep. Eet smakelijk!

Reacties