Column: Prijsvechten

Het is alweer even geleden dat ik gevlogen heb. Najaar 2017 naar Wenen en weer terug, niets voor mij om zo lang aan de grond te blijven. Maar nu is het dan weer zover, ik tik dit stukje hoog in de lucht op weg naar Malaga voor een weekje zon. Vliegen met Ryanair vanaf Eindhoven voor een habbekrats, de trein van Meppel naar de lichtstad is bijna duurder, maar via een kortingssite konden we voor 13 euro treinen.

Wij Nederlanders houden van koopjes, uitverkoop, korting en reclameaanbiedingen. De broodjes voor in het vliegtuig zijn thuis gesmeerd en smaken hier ergens boven het Franse land ook prima. De dames van de Ierse prijsvechter doen hun best om de veel duurdere versnaperingen aan de man/vrouw te brengen en dat lukt aardig. Eigenlijk is het ook onzin om altijd maar op de centen te letten, je bent tenslotte op vakantie en dan mogen er best wat extra euro’s rollen. Maar wat je niet aan Ryanair geeft, kun je later in Fuengirola extra uitgeven.

 Lachwekkend

Goed voor de Spaanse economie, die heeft het harder nodig dan de Ierse. Dat boeken hij zo’n prijsvechter is trouwens best wel lachwekkend. Ze proberen je allerlei extra’s aan te smeren, van hoge prioriteit instappen tot extra beenruimte, grotere tassen en huurauto’s en hotelkamers. Dat hotel heb je dan natuurlijk allang geboekt. Voor ons tripje naar de Costa del Sol had ik een koffer geboekt met verder alleen een klein tasje. Omdat dochter Josca geen koffer had, maar wel een stuk handbagage had geboekt, kreeg zij prioriteit bij het instappen. Net als een hele schare andere passagiers die allemaal zo’n trolley meesleepten voor in de bagagebakken boven de stoelen. Eigenlijk vreemd, want ik betaal meer euro’s voor die koffer, maar moet toch achteraan sluiten bij het instappen. Voor prioriteit had ik moeten bijbetalen.

En dan sta je bij de gate voor boarding, mag mijn lieve dochter eerst door de controle. Gevolgd door een lange sliert ‘gelukkigen’. Als ik met mijn lotgenoten aan de beurt ben, staan al die prioriteiters al een kwartier buiten te wachten tot ze de Boeing 737 van Ryanair in mogen. Koud hoor zo pal in de wind. Ik sta lekker achterin de rij, binnen waar het heerlijk warm is. Fijne vlucht!

Peter Nefkens

Reacties