Column: jaar vol hoogtepunten in De Wolden

Opening EK in juli.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Een inwoner van Veeningen was enigszins teleurgesteld na het lezen van het jaaroverzicht in de Meppeler Courant van afgelopen maandag. Daar werd gesproken over het bezoek dat het Koninklijk paar bracht aan Zuidwest-Drenthe, natuurlijk een hoogtepunt van 2019. Alleen stond er bij dat de koning en koningin in Meppel en Hoogeveen waren geweest, geen woord over De Wolden en Westerveld, terwijl met name de ontvangst in Veeningen hartverwarmend was en veel bekijks trok.

De beste man heeft er een heel groot punt mee, want het was misschien wel het hoogtepunt in De Wolden, naast het Europees Kampioenschap voor jonge springruiters, óók al in Veeningen. Natuurlijk was de ontdekking van het jaren verstopte gezin in Ruinerwold het nieuws van het jaar, zelfs mondiaal, maar voor de overgrote meerderheid in De Wolden was dit zeker geen hoogtepunt, eerder een dieptepunt dat zoiets nog kan in de 21ste eeuw.

Buurgemeenten

De Wolden kende nog veel meer andere opmerkelijke nieuwsfeiten. Alleen al het feit dat de gemeente, in tegenstelling tot de meeste buurgemeenten, er financieel gewoon goed voorstaat. Het is de beloning voor een jarenlang gevoerd beleid, waar volop geïnvesteerd werd, maar waarin geen grote sommen geld over de balk werd gegooid en zonder dat de burgers op belastinggebied werden uitgeknepen. Het kabinet Rutte III zou er een voorbeeld aan kunnen nemen.

Collegecrisis

In De Wolden ook geen politieke collegecrisis, zoals bij de buren van Staphorst en Westerveld. Wel vertrok een tweede vaste waarde uit het college, na Jan ten Kate ging ook Mirjam Pauwels als wethouder haar geluk beproeven in een grotere gemeente. Hier geen over de vloer rollebollende gekozen volksvertegenwoordigers, maar kundige wethouders die zich konden verbeteren. En mensen die nu nog steeds roepen dat beide wethouders de stap voor het geld hebben gemaakt, begrijpen er helemaal niets van. Alsof geld zaligmakend is, een uitdagende baan met een mooi takenpakket is dat wel, inclusief een goede gezondheid.

Daadkracht

Het college is wel weer voltallig, in 2020 moet het bewijzen dat aan daadkracht niets is ingeboet. Dat brengt me sowieso bij dit jaar, want in de Meppeler Courant van woensdag 30 december 2020 zou het mooi zijn als het jaaroverzicht bol staat van de hoogtepunten in De Wolden in plaats van vooral Meppel. Het kan heel goed zijn dat de theatervoorstellingen van Mina Koes in een tijdelijk openluchttheater het hoogtepunt gaan worden. Dat kan haast niet anders, ik heb al even voorgeproefd. Een ander hoogtepunt is de viering van 75 jaar bevrijding, waar vooral in Zuidwolde snode plannen worden gesmeed. De herbouw van Barak Linde is daar een mooi onderdeel van. Mooi dat in Zuidwolde de historie gekoesterd wordt, zie de Meule van Wassens die inmiddels weer draait en met de Wieker Meule en de Zaandplatte in Ruinen een niet weg te denken stuk cultuurhistorie is. Historie slaat ook op twee eeuwelingen: muziekvereniging Crescendo uit Ruinen en korfbalvereniging KIOS uit Ruinerwold. De mensen gaan het merken. Zo gaat ook De Wolden weer een nieuw decennium in, de gemeente die er eigenlijk niet had mogen zijn, maar die zijn bestaansrecht meer dan bewezen heeft.

Peter Nefkens

Reacties