Column: hoezo is december een feestmaand?

Masja Mooren en twee dochters met de koning.
Masja Mooren en twee dochters met de koning.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De Tweede Kamer debatteerde woensdag de hele dag over het totaal mislukte toeslagencircus van de Belastingdienst. Weer een schrijnend voorbeeld van regeltjes die achter een bureau worden bedacht, maar die in de praktijk totaal niet blijken te werken. Bij een normaal bedrijf was het complete management al lang en breed op een zijspoor gerangeerd, inclusief de verantwoordelijke politici.

Het is vooral schrijnend hoe de burger uiteindelijk de dupe wordt van falend overheidsbeleid, zoals die mensen die ten onrechte als fraudeurs werden bestempeld, in enkele gevallen alles kwijtraakten en nu ook nog moeten vechten voor een terechte financiële genoegdoening. Wat mij ook enorm stoort, is dat er kamerleden zijn die direct een Motie van Wantrouwen indienen, terwijl ze de afgelopen jaren niet thuis gaven op de momenten dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt deze zaak aan de orde stelde. Omtzigt deed wat een kamerlid hoort te doen, dergelijke flagrante mislukkingen aan de kaak stellen en de verantwoordelijken om uitleg vragen. Alleen komen de mensen in Den Haag en op het kantoor van de Belastingdienst er waarschijnlijk weer mee weg, of vertrekken ze met een riante ‘Klaas Dijkhoff-regeling’.

Agrarische ondernemer

Onverteerbaar en dat brengt me bij De Wolden, waar Masja en Tom Mooren uit Ruinen in hun drukte een mailtje over het hoofd zagen en vergaten om zich te melden als startende agrarische ondernemer. Een fout met grote gevolgen, want het toch al niet grote bedrijf zit op slot en er valt op deze manier geen goede boterham te verdienen. Masja en Tom weten dat ze een fout hebben gemaakt, maar hoopten via de rechter als ‘knelgeval’ gezien te worden. Waar gewerkt wordt, daar worden fouten gemaakt, zie de Belastingdienst, maar dit fijne gezin met vier dochters moet op de blaren zitten. Regels zijn regels, daar mag niet aan getornd worden. Waar Masja in september al met het Koninklijk paar wist te spreken in Veeningen, lukte het haar dat dinsdag ook in Raalte, waar Koning Willem-Alexander op bezoek was. Het zal wel geen zoden aan de dijk zetten,  wat in feite ook geldt voor het hele boeren- en bouwprotest dat er weer aan zit te komen. De onderhuidse onvrede die burgers al jaren hebben in Nederland, komt er nu uit en het eind is nog niet in zicht.

Zware wissel

Ik kwam nog een schrijnende situatie tegen, dit keer in de Wijk bij Martijn en Eveline Witte. Martijn heeft de ziekte ALS en kan steeds minder, hetgeen een hele zware wissel op zijn gezin trekt. Als ik dan in het laatste blog ‘Helden van Martijn’ lees hoe er met dit gezin wordt omgegaan rond de verpleging van Martijn, dan breekt je hart. Martijn wordt in huis gesteund door een nachtteam vanwege onder andere de beademing, maar er moet gezocht worden naar een verpleeghuis. Dat moet Eveline allemaal zelf doen en in Emmen leek hij terecht te kunnen. Door een beleidswijziging veranderde dit ineens, bovendien gaf de thuiszorg aan dat die het ook allemaal niet meer aankon en per 24 december zou stoppen. Martijn zou alleen snel naar een revalidatieplek in een verpleeghuis kunnen als iemand wat bacillen mee naar Martijn neemt, zodat hij in het ziekenhuis terechtkomt. En zo gaat het wel even door, lees het blog maar op www.heldenvanmartijn.nl. Het ergste is misschien wel dat het zoveel onrust, woede, stress en ongeloof oplevert, dat Eveline als mantelzorger ook op het randje balanceert. En dat in een decembermaand, die feestelijk hoort te zijn in een land waar alles zo goed geregeld lijkt te zijn. Misschien kan de gevallen VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff wat van zijn wachtgeld naar deze gezinnen in De Wolden overmaken.

Peter Nefkens

Reacties

Cookieinstellingen