Column: uitdagingen voor agrarisch De Wolden

Stil boerenprotest bij gemeenteraad.
Stil boerenprotest bij gemeenteraad.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De grote uitdagingen waarvoor de landbouw zich gesteld ziet en de tegenwerking die dezelfde landbouw van de (landelijke) overheid ervaart, zijn uiteraard ook een thema in De Wolden. In de begrotingsvergadering van de gemeenteraad van donderdagmiddag bijvoorbeeld. Zie het verhaal over de motie over Natura2000 op de andere Woldenpagina, maar ook Albert Haar van D66 deed een duit in het zakje. Hij kwam met een motie om een transitiefonds circulaire landbouw in te richten en daar jaarlijks een ton in te stoppen. Haar stelde in de motie vast dat het buitengebied gebaat is bij een duurzame inrichting in zowel landbouwkundig als natuurlijk opzicht. En wat Albert betreft neemt de gemeente een voortrekkersrol.

Circulair

De oorspronkelijke motie haalde het niet, de aangepaste versie wel. De term ‘circulaire landbouw’ was vervangen door ‘nieuwe landbouw’ en het bedrag was eruit geschrapt. De intentie van de boodschap van D66 bleef kaarsrecht overeind staan. Het college krijgt nu de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden om de overgang van de eenzijdige op producten gerichte landbouw naar een circulaire vorm van landbouw te bevorderen. Voorstellen zijn welkom bij de gemeenteraad.

Aanhanger

Kort nadat Albert zijn motie had ingediend, parkeerde een agrariër zijn tractor met aanhanger aan de Hoofdstraat. Vooral de grote poster op de aanhanger, duidelijk zichtbaar vanuit de raadszaal, zorgde voor veel hilariteit. ‘Wij boeren zijn het zat’, zo luidde de tekst die een boze boer begeleidde, die met zijn klompen een pakje D66 vertrapte. Een knipoog naar de landelijke partij D66, waar het idee kwam om de veestapel maar te halveren. Albert Haar is niet zo gek dat hij zulke ondoordachte uitspraken doet en ziet het belang van de landbouw voor De Wolden maar al te goed, maar ook dat er wat moet veranderen.

Overigens werd de raadsvergadering nadat de tractor was geparkeerd, ook verblijd met de komst van enkele agrariërs in het publiek. Het verleidde Mark Turksma (PvdA), nog boos op de GB-houding over de Motie Natura2000, tot de gevaarlijke opmerking dat Gemeentebelangen kennelijk wel in staat is om vanuit de agrarische lobby mensen naar Zuidwolde te halen. ‘Wij wisten hier niets van’, verdedigde Petra Haanstra zich fel. De agrariërs werden in ieder geval op hun wenken bediend.

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen