Column: de hardste schreeuwers eisen hun gelijk op

Schapen op de heide.
Schapen op de heide.
Foto: Het Drents Landschap

Het kriebelt me eigenlijk al een hele tijd om op deze plek eens nader in te gaan op de onvrede die leeft in de samenleving. Net als waarschijnlijk heel veel lezers begrijp ik er zo langzamerhand niets meer van. Er worden talrijke problemen over de bevolking heen gestort, die net over de landsgrens helemaal geen probleem zijn.

Bij al die heikele onderwerpen zijn er organisaties, personen of bedrijven die op een angstwekkende manier hun mening er door proberen te drukken. Dat de grootste schreeuwers zich vaak het gelijk toe-eigenen, heb ik in mijn werkzame leven al vaak genoeg meegemaakt. Ze claimen het gelijk aan hun zijde te hebben en overrulen de grote massa.

Het gebeurt ook gewoon in De Wolden hoor, waar belangen met elkaar botsen, zoals die van de natuur en de landbouw. Dat werd vorige week nog maar eens goed duidelijk tijdens een debat over de toekomst van het Dwingelderveld. Het verdwijnen van weidevogels en insecten werd iets te snel toegerekend aan de intensieve landbouw en de gewasbeschermingsmiddelen. Een agrariër bracht de aanwezigheid van de vos en de das daar tegenin, maar die beschermde dieren waren volgens de man van de natuur niet de hoofdschuldigen.

Vertrouwen

Het zijn van die discussies die je graag wilt staven met cijfers en onderzoeken, alleen is het probleem heden ten dage dat je deze nauwelijks meer kunt vertrouwen. Het is in deze tijd heel normaal dat iedereen zijn of haar eigen waarheid vertelt en dat onderbouwt met informatie van ogenschijnlijk vertrouwenwekkende instellingen. Zolang het maar in het eigen straatje past.  Stikstofcijfers van het RIVM bijvoorbeeld, toch een gelouterd rijksinstituut, maar het heeft de kritiek vanuit verschillende hoeken nog niet kunnen weerleggen dat de meetmethodes honderd procent betrouwbaar zijn. Sowieso hebben instellingen van de Rijksoverheid de laatste jaren aan geloofwaardigheid ingeboet, want lopen de zaken bij CBR, Belastingdienst, UWV en RIVM nu wel zo geolied?

Voor de landelijke politiek durf je je hand ook niet meer in het vuur te steken. Toezeggingen die partijen en de regering doen voor verkiezingen en voor Prinsjesdag, worden niet nagekomen. Wellicht doordat ze gebruik maken van de (verkeerde) cijfers van hun eigen instellingen, maar het volk keert zich alleen maar meer van de politiek af.

Debatavond

Terug naar de eigen gemeente, tijdens diezelfde debatavond in buitencentrum De Poort in Ruinen werd de oprichting van een breed gedragen werkgroep in gang gezet en daar meldde zich direct een mooi aantal aanwezigen voor aan. Vanuit alle geledingen: natuur, boeren, omwonenden en andere belangstellenden die het Dwingelderveld een warm hart toedragen, zoals de 87-jarige Jan Arends uit Dwingeloo. Zo zie ik het graag, want samen moet je de problemen oplossen. Samen moet je alles op een rijtje zetten om tot misschien wel nieuwe en vooral objectieve inzichten te komen. Het zou mooi zijn als ze daar in het land ook eens mee bezig gingen. Mensen uit alle geledingen van de samenleving samen brengen om problemen aan te pakken, oplossingen te bedenken die voor een grote groep mensen te accepteren zijn. De boel eens niet door politici met dubbele agenda’s te laten bepalen, niet door de schreeuwers. Helaas moet daar het Malieveld in Den Haag eerst nog tien keer voor worden omgeploegd.

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen