Column: Bezorging krant de zwakke schakel

Foto: Screenshot

 Je kunt nog zo’n mooie krant maken, maar als deze de lezers niet bereikt, schiet je als uitgever jouw doel voorbij. De bezorging van kranten is een hoofdpijndossier voor bijna alle uitgevers in Nederland. Niet alleen dus de NDC Mediagroep, die deze krant uitgeeft sinds de familie Boom de boel verkocht. Die bezorging – of eigenlijk het gebrek daaraan – leidde vorige week donderdag tot vragen in de gemeenteraad. Ruud Smit van de VVD wilde nu wel eens van het college weten Wat er aan gedaan wordt om de Wolder Courant bij alle inwoners te krijgen. Er gaat volgens Smit namelijk veel mis.

Nu is die gratis Wolder Courant voor de gemeente zeer belangrijk, want op de gemeentepagina’s staan bekendmakingen die iedere burger aangaan. De gemeente is bij wet namelijk verplicht om bepaalde besluiten zo te publiceren, dat elke inwoner de kans heeft hier kennis van te nemen. Het zal je maar gebeuren dat je helemaal van niets weet als er op een morgen een stoet bouwvakkers komt om de naastgelegen school te slopen, zodat er een vijftien meter hoog appartementencomplex gebouwd kan worden.

Meerderheid

Natuurlijk zijn er mensen die geen folders en ander ongewenst drukwerk wensen te ontvangen, maar een meerderheid nog steeds wel. Die Wolder Courant is dan wel gratis, mensen hebben er wel recht op. Dat er geen bezorgers te vinden zijn, of dat er zelfs bezorgers zijn die hun hele pakket papier in een sloot gooien, terwijl ze wel het geld opstrijken, daar hebben de lezers geen boodschap aan. Ze willen graag de krant in de bus.

Valt de uitgever iets te verwijten? Lastig om daar volmondig met ja of nee op te antwoorden. Ik weet uit ervaring hoe lastig dit probleem te tackelen is, maar zie vanachter mijn computer ook niet wat er allemaal aan gedaan wordt. Ik vertrouw erop dat het een maximale inspanning betreft. Overigens is het nog kwalijker als de betaalde kranten, zoals de Meppeler Courant, de weg naar de brievenbus niet weten te vinden. Zo had ik de afgelopen weken problemen met mijn landelijke ochtendkrant, die ondanks toezeggingen van een zwoele stem op een bandje aan de telefoon ook niet werd nabezorgd. Dat mag een uitgever zich dat zeker aanrekenen. Van deze landelijke uitgever kreeg ik financiële compensatie, mooi maar daar heb ik mijn ochtendritueel nog niet mee gered. Ik kan de krant ook digitaal lezen, maar zweer bij papier en kan moeilijk de sudoku’s en cryptogrammen in het scherm van mijn smartphone kerven.

Vanaf deze kant kan ik de mensen, jong en oud, alleen maar oproepen om krantenbezorger te worden. Het verdient best goed en je krijgt er volop lichaamsbeweging gratis bij. En dat argument van stromende regen is kul, want we zijn toch niet van suiker? En gelukkig heeft deze site geen last van bezorgers, hooguit van wat vetraging op de digitale snelweg.

 Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen