Column: Peter Snijders

Wandelen met Peter Snijders in de Wijk in 2011.
Wandelen met Peter Snijders in de Wijk in 2011.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het nieuws dat Peter Snijders burgemeester in Zwolle wordt, komt niet als een hele grote verrassing. Bij zijn aantreden in 2007 in de gemeente De Wolden, bleek de toenmalige inwoner van Dalen al over een flinke dosis ambitie te beschikken. Gaandeweg zijn eerste termijn bleek Snijders ook een goede en daadkrachtige burgemeester, dat hij zijn eerste termijn uiteindelijk niet eens volmaakte, kwam dan ook niet onverwacht.

De stap naar de gemeente Hardenberg was uiteraard een promotie, net zoals de benoeming in Zwolle dat is. Zijn naam zoemde al rond in het circuit, al ontkende hij in alle toonaarden. Dat deed hij ook toen hij nog in De Wolden burgervader was. Mij staat nog helder op het netvlies dat ik de allereerste wandeling met de burgemeester op 21 juni 2011 meemaakte in de Wijk. Gezellig met Peter Snijders op stap en er leek niets aan de hand. Tot ik twee dagen later op mijn verjaardag telefoon kreeg: Peter Snijders wordt burgemeester in Hardenberg. ‘Ik wist het tijdens de wandeling al, maar kon er natuurlijk niets over zeggen’, vertrouwde Peter me later toe. Begrijpelijk, zoals hij nu al die mensen ook niet kon vertellen dat hij de baas zou worden van de grootste gemeente in deze belangrijke regio.

Hartelijk

Mijn verstandhouding met Peter en Geeke Snijders is altijd prima geweest, ook toen hij uit De Wolden vertrok. Altijd even hartelijk, precies zoals die avond in 2007 in hun woning in Dalen, ook op 21 juni. Hij was wethouder van de gemeente Coevorden en zijn benoeming in De Wolden kwam door. Natuurlijk stapte ik in mijn auto en tufte (onaangekondigd) naar Dalen. Het werd daar een groot feest en was tekenend voor de familie Snijders.

Later in het buurtschap Hees werden we als fietsende redactie van de Meppeler Courant bij Peter en Geeke thuis ontvangen: met een drankje en een hapje bespraken we daar met de rest van het college van B en W actuele zaken, die een dag later in de krant stonden. In dat college zat ook Jan ten Kate, die tijdens ‘de periode Snijders’ wethouder werd. Ze werkten niet heel lang samen door het vertrek van de burgemeester. Alsof de duvel ermee speelt: Jan ten Kate vertrok eind vorig jaar naar Hardenberg als wethouder en werd herenigd met Peter Snijders. Ik sprak ze samen nog tijdens de regio Zwolle-dag in de Westerbergen in Echten in het najaar. Hun periode van samenwerking in een college duurt nu echter nóg korter. Gelukkig is de Regio Zwolle een samenwerkingsverband waar de bestuurders elkaar regelmatig treffen. Peter Snijders was al vicevoorzitter, maar als burgemeester van Zwolle ben je automatisch voorzitter van de Regio Zwolle. Laat nu De Wolden ook gewoon tot deze boeiende Regio horen? Is Peter Snijders toch ook een beetje verbonden met zijn oude gemeente.

Peter Nefkens

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen