Column: Gemeentelijke snoei-klucht

Mooi zicht op de buren.
Foto: Artizzl Media

Ik kom al vele jaren in openluchttheaters en kan daar heel erg genieten van de sfeer. In de tijd dat ik nog als journalist werkzaam was in de oude gemeente Diever, was ik vaste klant bij de première van het openluchttheater, waar hoogstaand Shakespearetoneel werd opgevoerd. Het was de tijd van Wil ter Horst-Rep, die jarenlang regisseur was van dit amateur toneelgezelschap. Ik werd toen al gegrepen door de sfeer van zo’n theater midden in het bos. Met de invallende duisternis, de kwetterende vogels en voorbijvliegende vleermuizen. Geweldig, al was het wat minder prettig om er in de regen te zitten.

Als vaste verslaggever voor de gemeente De Wolden maakte ik ook kennis met het Openluchtspel van Ruinen. Heel wat anders dan Shakespeare, want steevast kluchten. Maar ook dat is prima te verteren en zeker als de spelers ook nog enig niveau hebben. Dankbaar kijk ik er op terug dat ik in 2015 zelf een seizoen mee mocht spelen.

Genot

De kwaliteit zit in Ruinen wel goed, het theater was ook altijd een genot. Ik schrijf met opzet ‘was’. Het is gesitueerd tussen de voetbalvelden en woningen en werd altijd omzoomd door sfeerbepalende bosschages. Werd, want aan de zijde van de bebouwing hebben noeste werkers onlangs de haag iets te fanatiek gesnoeid. Resultaat: het publiek kan zo in de tuinen van de buren kijken, er is inmiddels door de gemeente een zwarte rij bouwhekken geplaatst en, het belangrijkste, het knusse gevoel is door de heggenschaar en het kapmes helemaal verdwenen.

Boos bestuur

Natuurlijk is het bestuur van de SOR boos geweest en werd verhaal gehaald bij de gemeente, de eigenaar van de grond, maar de sfeer is dit seizoen naar de haaien. De SOR probeert er nog wat van te maken en misschien valt het gezien het stuk, dat dit jaar in een autosloperij speelt, allemaal best mee. Maar ik begrijp niet dat er mensen zijn die hersenloos hun werkzaamheden doen. Natuurlijk de mensen die het kapmes hanteren, maar ook de ambtenaren van hogerhand die de opdracht verstrekken. Is er dan niemand geweest die bedacht dat daar een theater gevestigd is, waar begroeiing sfeerbepalend is? Dat er dus met restricties gesnoeid moest worden? Ik noem het een regelrechte flater en de compensatie van gemeentezijde – plaatsing van de bouwhekken – teleurstellend. Het minste wat ze vanuit het gemeentehuis kunnen doen, is voor alle ambtenaren twee tickets beschikbaar stellen om het stuk ‘De gebroeders Baks’ bij te wonen. En nodig de collega’s van Hoogeveen ook maar uit, het is een samenwerkingsorganisatie, zodat voortaan iedereen weet dat daar op De Baete een allerleukst en normaal gesproken sfeervol openluchttheater te vinden is. Deze snoeifout wordt dan nooit meer gemaakt.

Peter Nefkens

 

Reacties

article
25337
Column: Gemeentelijke snoei-klucht
Ik kom al vele jaren in openluchttheaters en kan daar heel erg genieten van de
https://de-wolden.nieuws.nl/column/25337/gemeentelijke-snoei-klucht/
2019-06-21T16:37:36+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/77/2019/06/21163706/pn18062019-Snoeien-theater-Ruinen2.jpg
openluchttheater, snoeien, SOR, sor ruinen
Column