Column: De gezonde gemeente

Tweemaal een ruime eeuw: Arend en Aaltje Noordhuis.
Tweemaal een ruime eeuw: Arend en Aaltje Noordhuis.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het is aantoonbaar gezond wonen en leven in de gemeente De Wolden. Dat lijkt me tenminste wel als uit de cijfers van het alom gerespecteerde Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in deze gemeente op 1 januari 2019 liefst twaalf honderdplussers woonden. Een ongekend percentage, dat alleen door de gemeenten Schiermonnikoog (twee keer 100) en Noord-Beveland wordt verbeterd.

Nu wist ik natuurlijk al dat De Wolden gezonde lucht bevat, want als verslaggever heb ik menig bezoekje afgelegd aan 100-jarigen, maar ook aan echtparen die 60, 65, 70, 75 of zelfs 80 jaar getrouwd zijn. Het zijn er steeds meer en de mensen worden ouder en ouder, maar blijven ook fitter. Op deze gezellige bezoekjes kwamen we, uiteraard ook met burgemeester Roger de Groot, vaak over dit onderwerp in gesprek. Hoe kan dat toch, dat steeds meer mensen zo oud worden in De Wolden? ‘Gewoon blijven ademhalen’, was dan vaak het antwoord. Of: ‘Iedere avond een borreltje.’

Gezonder

Ik denk dat de lucht op het platteland inderdaad een stuk gezonder is dan in het westen des lands, wat vast ook meespeelt is dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan een stukje relaxter is. Mensen staan voor elkaar klaar, de naoberhulp van vroeger bestaat nog steeds en dat houdt oudere mensen langer op de been.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er van die twaalf honderdplussers, helaas in ieder geval drie naar hun laatste rustplaats zijn gebracht. Er is er in ieder geval eentje extra bijgekomen, in Veeningen, maar misschien wel meer. Niet alle eeuwelingen houden zo van publiciteit. De oudste eeuweling is overigens Betsy Cole uit Zuidwolde met haar 106 jaar, ook weer een verhaal apart zo’n vrouw, tante van Marga Kool uit Linde, die op latere leeftijd van Californië terugkeert naar haar roots. Het zijn de verhalen waar ik van hou.

Veelzeggend

De landelijk meest bijzondere honderdjarigen wonen trouwens ook in De Wolden, dat weet toch bijna iedereen? Arend en Aaltje Noordhuis uit Ruinen, die begin dit jaar hun 81ste huwelijksjaar vierden. Hij wordt bij leven en welzijn deze maand nog 103, zij is 100. Arend en Aaltje staan zo al een paar jaar ongemerkt symbool voor de gezonde gemeente De Wolden, daarom is het hartstikke mooi dat het CBS met veelzeggende cijfers komt. En cijfers liegen niet.

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen