Leerlingen OSB ‘t Echtenest naar regio-finale Techniektoernooi

Foto: Echtenest

Leerlingen OSB ‘t Echtenest naar regio-finale Techniektoernooi

Vrijdag 20 maart stond op OBS ‘t Echtenest alles in het teken van het Schooltechniektoernooi. De leerlingen waren al weken druk met de voorbereidingen want de opdrachten waren pittig!

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. In teams van maximaal vier werken de kinderen aan een technische opdracht. Ieder jaar is er een ander thema. De wedstrijd begint op school en daarna mogen de kinderen met een regio-finale meedoen. De winnaars gaan vervolgens door naar de landelijke finale in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Thema ‘s: weg- en waterbouw en Internationaal jaar van het licht

Voor alle groepen waren er aparte opdrachten. Hoe maak je de best passende schaduwen? Hoeveel water kan worden verplaatst via een papieren aquaduct? Hoe maak je met spiegels de langste weg voor een lichtstraal die ook nog twee keer de hoek om gaat? Wie kan met water voldoende energie opwekken om een lampje te laten branden?

In groep 5/6 moesten de leerlingen met een laserlampje een hoekje om.. Maar eerst moesten ze uit zien te vogelen hoe een lampje verder ging wanneer je de spiegel op een bepaalde manier neerzette…. Ze kunnen nu allemaal vertellen wat een rechte hoek is, 45 graden en hoeveel 180 graden is. Zelfs groep 7/8 wist dit eerst niet!

Het thema voor groep 7/8 was water. Dat betekende heel wat natte vloeren in de school. Maar hoe maak je nu licht met water? De leerlingen namen zelf het initiatief en gingen naar een fietsenmaker. Hij schoot ze te hulp; eerst met een dynamo en allemaal draadjes. Later zelfs met een wiel waar de dynamo al in zat:  minder wrijving dus heb  je minder water nodig!

De ouders mochten komen kijken en de leerlingen konden zelf heel goed uitleggen wat hun eigen project inhield. Aan het einde van de ochtend werd bekend gemaakt welke leerlingen ‘t Echtenest mogen gaan vertegenwoordigen op het Techniektoernooi Noord in Groningen op 2 april. Voor groep 3/4 zijn dat Ellen, Benjamin, Jorn en Gijs. Voor groep 5/6 zijn dat Remco, Kira, Marit en Boris. En voor groep 7/8 zijn het Roos, Lieke, Davey en Rosan geworden. Zij zijn in de laatste week voor het techniektoernooi nog druk bezig met de laatste voorbereidingen. Ze moeten namelijk niet alleen deze opdracht vervullen, maar ook nog een presentatie houden. In deze presentatie moeten de vorderingen die ze gemaakt hebben te zien zijn. En het is ook belangrijk dat het uiteindelijke product er ook nog eens extra mooi uitziet, want er is ook een creativiteitsprijs!!

Finale in Groningen

En daar gaat het er om spannen! De finale vindt plaats in het Atrium van de Hanzehogeschool in Groningen. Welke schoolteams winnen, wordt bepaald door hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, die speciaal voor deze gelegenheid zullen jureren in hun officiële toga met baret. Hoever zullen de leerlingen van ’t Echtenest het schoppen, halen ze de landelijke finale ook? Zodra de regio-finale is afgelopen, vind je hier op de-wolden.nieuws.nl het antwoord en ondertussen kun je vorderingen van de leerlingen ook volgen via de facebookpagina en twitteraccount van ‘t Echtenest

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen