Zonnebloem Giethoorn/Wanneperveen bezoekt en luncht bij Wolder boer

Met De Zonnebloem de stal in.
Met De Zonnebloem de stal in.
Foto: Eigen foto

Ruinerwold/Koekange –  Het was woensdag een prachtige zonnige dag, het was de dag dat de deelnemers van de Zonnebloem afdeling Giethoorn en Wanneperveen op stap geweest met De Tentoonstellingsvereniging De Zuidwesthoek. Het gezelschap bezocht twee melkveebedrijven in Ruinerwold en Koekange. Deze dag bood niet alleen de kans om moderne bedrijven te bezichtigen, maar ook om herinneringen aan boerenbedrijven van vroeger.

Op initiatief van De Zuidwesthoek werd de lokale Zonnebloemafdeling benaderd of ze het interesse hadden in een bezoek aan melkveebedrijven in de regio. De tentoonstellingsvereniging organiseert jaarlijks een Winteravondshow in Wanneperveen in de schuren van loonbedrijf Pieter van der Linde. Er is dan show van koeien, pinken en kalveren en vindt er een veiling plaats waarvan opbrengst deels naar een goed doel gaat. Dit jaar werd gekozen voor een uitstapje voor de lokale Zonnebloem.

Direct enthousiast

“Als bestuur kwamen we op het idee om de Zonnebloem deelnemers uit te nodigen voor een bezoek aan melkveebedrijven in de omgeving. De lokale Zonnebloemafdeling reageerde direct enthousiast en vrijwel alle deelnemers hadden zich opgegeven, maar door de warmte waren er toch een paar afvallers,” aldus Jeanet Brandsma van De Zuidwesthoek.

De dag begon ’s morgens met het ophalen van de deelnemers in een rolstoeltoegankelijke bus vanuit Giethoorn en Wanneperveen. De eerste stop was het melkveebedrijf van de familie Timmerman in Ruinerwold. Anick Timmerman en Tom Knol ontvingen de gasten met koffie, waarna de groep in tweeën werd gesplitst voor een rondleiding over het bedrijf. Iedereen was onder de indruk van de precisie waarmee de koeien gevoerd worden met een grote voermengwagen en het grote aantal koeien vergeleken met 50 jaar geleden.

Het Ambacht en Woldzuivel

De lunch, verzorgd door Het Ambacht, werd op de voergang geserveerd, zodat de deelnemers tijdens het eten de koeien konden zien. Een bijzonder moment was de geboorte van een kalfje. Ook de heerlijke toetjes van de familie Timmerman, geproduceerd onder de naam Woldzuivel, vielen in de smaak.

Het tweede bezoek was bij de familie Graveland in Koekange, waar net een kalfje was geboren. Naomi en Corné Graveland gaven een rondleiding en de deelnemers konden in de schaduw van de stal toekijken hoe de koeien weer naar binnen werden gehaald.

De deelnemers genoten van een dag vol gezelligheid, koeien kijken en natuurlijk heerlijk in het zonnetje gezet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen