Magazine Verdan wordt zaterdag in Wolderhuus gepresenteerd

Foto:

Zuidwolde – Op de dag van de opening van het Wolderhuus presenteert Oudheidkamer Zuidwolde Verdan, een eenmalig magazine vol foto’s en verhalen over een uniek stukje Zuidwoldiger geschiedenis dat zich afgespeeld heeft rond het Wolderhuus.

Want om het Wolderhuus te kunnen realiseren, moesten ook enkele markante gebouwen aan de Oosterweg en de Zuideresweg verdwijnen. Gebouwen die in het leven van generaties Zuidwoldigers een voorname plaats hebben ingenomen: de lagere landbouwschool, later het Welzijnscentrum De Boerhoorn, het badhuis annex gymnastiekzaal en de kleuterschool, later Zwem- en Bewegingsstudio Johan Smit. In Verdan wordt verhaald hoe de gebouwen er uit zagen, wat gebeurde er, wie kwam je daar tegen, wat waren de successen en worstelingen?

Persoonlijke verhalen

Veel plaats is ingeruimd voor persoonlijke verhalen. Bertus Klein, Henk Werners en Jan Zanting halen herinneringen op aan hun tijd als leerling van de landbouwschool. Frens Wemmenhove, Marga Kool, Albert Haar en Titus Kok doen uit de doeken hoe het Welzijnscentrum De Boerhoorn probeerde de samenhang te verstevigen in een dorp dat vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw sterk veranderde. Gerhard Warmink onderzocht als student de wrijving tussen Zuidwoldigers en ‘import’ en kijkt hoe die verhouding vandaag is. Gert Vos vertelt welke plek Stichting Welzijn De Wolden in onze tijd wil innemen in de samenleving.

Hillie Schieving haalt herinneringen op aan de manier waarop haar vader Gerrit Haar op zijn eigen wijze het badhuis runde en de gymzaal beheerde. Jikke Dragt-Feitsma en Gineke van der Veen verhalen hoe het kleuteronderwijs zich in de loop der jaren ontwikkelde. Trudie Sterk tenslotte blikt terug op de manier waarop  haar partner Johan Smit zijn droom: een eigen Zwem- en bewegingsstudio wist te realiseren.

Maar ook staat Verdan vol foto’s en anekdotes over deze unieke plekken, waar Zuidwoldigers zich ontwikkelden en ontspanden en waar vriendschappen en verkeringen ontstonden.

Verdan is gemaakt door Marijke Nijboer, Titus Kok en Bert Steenbergen m.m.v. Baukje Bloemert (eindredactie) en Aniek Steenbergen (lay-out). Verdan verschijnt op A4 formaat en telt 100 pagina’s. Het blad is verkrijgbaar via www.oudheidkamerzuidwolde.nl en kost € 15,– (excl. ev. verzendkosten).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen