Deelnemers gezocht voor Stimuleringsregeling Landschap en Biodiversiteit

Natuurerf.
Natuurerf.
Foto: Eigen foto

Assen – Landschapsbeheer Drenthe zoekt particuliere grondeigenaren in de gemeente De Wolden en de gemeente Meppel die dit jaar aan de slag willen met herinrichting en herstel van hun erf en het omliggende landschap. Met als doel samen het streekeigen karakter te versterken en de biodiversiteit te verhogen.

Meidoornhagen, boomgaarden en houtwallen en -singels zijn onmisbaar in het agrarisch cultuurlandschap: ze zijn kenmerkend voor de regio en belangrijk voor de biodiversiteit. Planten, struiken en bomen kunnen hier ongestoord groeien en vormen een leefgebied voor allerlei diersoorten. In Drenthe zijn deze elementen helaas deels aan het verdwijnen. Ook daalt het aantal typische (boeren)erven in onze provincie. De eens zo eenvoudige en doelmatige erven hebben tegenwoordig een luxere uitstraling. Dit tast zowel de beleving van het gebied als het streekeigen karakter en de dorpsidentiteit aan.

In oude glorie herstellen

Oorspronkelijke (boeren)erven kunnen echter met relatief eenvoudige maatregelen in oude glorie worden hersteld en landschapselementen kunnen worden opgeknapt of heraangelegd op plekken waar dat cultuurhistorisch past. Dit doen we bijvoorbeeld door uitheemse beplanting, zoals coniferen en laurierkersen, te vervangen door inheemse bomen en struiken, zoals meidoorns en knotlindes. Of door bomenrijen, boomgaarden met hoogstamfruitbomen of poelen aan te leggen. Dit jaar is er ruimte om 10 deelnemers in de gemeente De Wolden en 10 geïnteresseerden in de gemeente Meppel te helpen met advies over de inrichting en onderhoud. Inmiddels doen grondeigenaren in 7 Drentse gemeenten mee aan deze regeling.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Stimuleringsregeling Landschap en Biodiversiteit dienen grondeigenaren woonachtig te zijn in het buitengebied (buiten de bebouwde kom) en bereid te zijn om het cultuurhistorische karakter van het erf of terrein te herstellen. De regeling vergoedt kosten tot € 600,- op het erf en tot € 1.000 buiten het erf. Landschapsbeheer Drenthe helpt met advies en stelt (inheems) plantgoed beschikbaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.lbdrenthe.nl/deelnemers-stimuleringsregeling. De aanmeldprocedure loopt tot en met 15 september 2024.

De Stimuleringsregeling Landschap en Biodiversiteit wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Drenthe, gemeente De Wolden, gemeente Meppel en de Nationale Postcode Loterij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen