Stoeptegels in Meppel komen omhoog door de warmte

Ineens waren de tegels omhoog gekomen.
Ineens waren de tegels omhoog gekomen.
Foto: Artizzl media / Peter Nefkens

Meppel – Bewoners van de Pieter Lastmanstraat in Meppel keken gisteren aan het begin van de avond vreemd op: daar waar het trottoir bij het pleintje ’s middags er nog gewoon egaal bijlag, was aan het begin van de avond een rij stoeptegels omhoog gekomen. Alsof er een grote sterke mol onderdoor was gekropen.

Er werd ook aan boomwortels gedacht, want die leverden in het verleden nog wel eens problemen op, maar nader onderzoek leerde dat het zand onder de tegels gewoon helemaal glad was. Geen spoor van een mol of wortels. De gemeente Meppel werd direct gewaarschuwd, want met name in de donkere uren zou deze oprisping tot gevaar kunnen leiden. Een bewoner zette zijn auto op de stoep en er werd roodwit lint gespannen. De melding bij de gemeente had snel succes, want vanmorgen om acht uur stonden twee mannen al klaar om de stoep weer glad te strijken. Er moesten wel weer tegels op maat worden gemaakt, want het paste niet allemaal meer. Bewoners reageerden opgetogen over deze snelle actie vanuit de gemeente.

Maar wat was dan de oorzaak van deze plotselinge opstanding van de tegelrij? Op internet valt te lezen dat het bij hitte oppassen is paden met beton en tegels. Bij tropische temperaturen kan beton zover uitzetten, dat betonnen platen of tegels omhoog komen en er dus gevaarlijke situaties ontstaan. Het is er ook de reden van dat in grote betonplaten op fietspaden gleuven zijn gezaagd om de uitzetting te kunnen opvangen. Bij tegels die strak tegen elkaar aan zitten, kan dat op dagen als deze dus tot problemen leiden. Oppassen dus en mocht het voorkomen, direct een melding doen bij de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen