Open dag bij Barak Linde in Zuidwolde

Barak Linde.
Barak Linde.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Wat voor oude schuur staat daar nu naast Museum De Wemme? Wat is er terecht gekomen van die gesloopte barak? Vragen die in Zuidwolde wel eens rondgingen. Komende zaterdag kan daar een antwoord op worden gevonden tijdens ene open dag.

Zo’n vijf jaar geleden moest een houten schuur op de hoek van de Ommerweg en de nieuwe weg naar Linde gesloopt worden. „Gelukkig werd de ‘waarde’ van deze schuur goed ingeschat want het was een barak die ooit in Kamp Linde had gestaan. Er werd alles in het werk gesteld om deze barak te bewaren en een nieuwe plek te geven. Die nieuwe plek werd gevonden op het terrein naast Museum De Wemme aan de Burgemeester Tonckensstraat”, aldus de stichting  Barak Linde, die dit met hulp van vele mensen en instanties mogelijk gemaakt.

Bezoekers ontvangen

In de afgelopen periode hebben leerlingen van groep 7/8 van een deel van de Woldense scholen in het kader van hun lessenserie ‘Barak Linde’ de barak bezocht. Ouders van deze leerlingen hebben ook een moment gehad om de barak te bezoeken en nu is er voor iedereen in De Wolden, en daarbuiten, een open middag. Op zaterdag 25 mei staan tussen 14.00 en 17.00 uur de deuren van de barak open om de bezoekers te verwelkomen.

Binnen kunnen ze kennismaken met de geschiedeins van de (Joodse) werkkampen in Nederland,  van Kamp Linde én van Barak Linde. Naast deze informatie worden bezoekers ook meegenomen in het verhaal van de filmopnamen voor ‘Het videodagboek van Anne Frank’.  Deze opnamen zijn gemaakt in- en om de barak en de rekwisieten van deze opnamen hebben een plaats gekregen in de barak. De entree is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen