Wandelen met een fraaie Blik op de Kerk van Blijdenstein

Ruinerwold – Vandaag een ingezonden verslag van Ronald Wilfred Jansen uit Hoogeveen: hij maakte een wandeling met de blik op de kerk van Blijdenstein.

“We zijn al vaak langs de Kerk van Blijdenstein (Bartholomeuskerk, Blijdenstein 3, Ruinerwold) gereden. Vandaag (zondag 30 juni 2024) zijn we er ook gestopt om 9.30 uur: startplaats wandeling Blik op de Kerk van Blijdenstein. Tegenwoordig houdt de Hervormde Gemeente te Ruinerwold hier haar diensten. Om 10.00 startte er een kerkdienst, en we mochten nog even binnen in de kerk kijken. Het is een bijzondere, Middeleeuwse kerk die goed is onderhouden, althans afgaande op mijn eigen indrukken. De kerk wordt voor het eerst genoemd in een acte van 1152. De Romaanse kerk is later verbouwd en gerenoveerd, wat ook te zien is aan de gotische ramen.

Klokkenstoel

Bij de kerk staat ook een informatiebord en iedereen wordt uitgenodigd de kerk en de omgeving te bekijken. Bij de kerk staat ondermeer de klokkenstoel en eeuwenoude Apostelboom die een gedicht wordt bejubeld. Deskundigen menen dat de grote beuk bestaat uit samengesmolten kleine rode beuken die nabij 200 jaar geleden in een kringetje zijn gepoot. Wat ook niet zo bekend is, is dat de textielfamilie Blijdenstein uit Enschede (Twente) hier zijn wortels heeft en dat er predikanten uit deze familie gepreekt hebben in de Kerk van Blijdenstein. Wie de Kerk van Blijdenstein aan de straat Blijdenstein in het buurtschap Blijdenstein niet kent rijdt er bijna ongezien voorbij. De kerk ligt namelijk deels verscholen achter bomen in een landelijke landschap met waterloop.

Aan de zuidzijde van de kerk ligt een smalle strook met wilde bloemen, zoals klaprozen. We wandelen de route van 4 kilometer. Het mooiste stuk waarin we tijd nemen voor fotografie. Handig zijn de wandelknooppunten zodat men eigenlijk niet kan verdwalen op deze route. Af en toe zien we ook een groen blik op een paaltje met het opschrift “Blik op de Kerk”. Diverse andere routes lopen hier, zoals het Westerborkpad en het Maarten van Rossum pad. Regelmatig zie ik op de route de kerk in beeld. De zuid- en westzijde zijn goed te zien.

In open landschap

De kerk staat in een behoorlijk open landschap en is dus ook van ver veelal goed te zien. De maïs stond nog niet zo hoog dat dit het uitzicht blokkeerde. De oude kerk is als een baken in een sterk veranderend landschap. Kon de kerk maar praten over wat er allemaal gebeurd is. Langs de bermen met kruiden en de Wold Aa is nog menig insect en vlinder te zien. Onderweg zijn genoeg rustbankjes. Onder meer bij de ingang van het Kabouterbos.

We passeren onder meer een motorcamping en wandelen op de met eiken omzoomde Broekhuizen. Via onder meer kunstwerk de Ontmoeting en de Wold Aa, waar ook gevist werd op deze zonnige zondag, bereiken we om 12.00 uur de Kerk van Blijdenstein. Het mooie ochtendlicht speelde in ons voordeel. Op wegen met gemotoriseerd verkeer oppassen met oversteken en blijf aan de wegrand lopen. Al met al een gevarieerde route met aandacht voor historie, natuur en landschap. Over de 8 kilometer route kunnen we niet meepraten, maar met de 4 kilometer route vormt dit een 8. De langere route gaat onder meer langs het Boerpad, een
theehuis. Horeca misten we op de korte route. De gehele route is gratis te downloaden via: https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen/routes/2497558358/blik-op-de-kerk

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen